c S
Dnevne novosti

Međunarodni skup o odgovornom turizmu

13.06.2011 07:12 DUBROVNIK, 10. lipnja 2011.(Hina,) U Dubrovniku je održan 3. međunarodni skup "Održivi razvitak kroz odgovorni turizam", na kojem su osim znanstvenika i djelatnika iz područja očuvanja prirodne i kulturne baštine iz Hrvatske sudjelovali i stručnjaci iz Velike Britanije i Italije.
To je treće i završno okupljanje vrsnih domaćih i inozemnih stručnjaka iz raznih djelatnosti koje se bave promišljanjem održivog razvoja općenito te razvojem turizma, a njime završava trogodišnji projekt "Jadran malo poduzetništvo i lokalni razvoj".

Projekt je financiralo talijansko ministarstvo vanjskih poslova i talijanska pokrajina Marshe radi promicanja održivog razvoja gospodarstva prekograničnom suradnjom na jadranskom području.

Kako je istaknula dr. Saša Poljanec-Borić s Instituta "Ivo Pilar" iz Zagreba, razvoj hrvatskog turizma prate neodrživi trendovi, a upravo inicijativa za odgovorni turizam govori o neodrživosti tih trendova.

To, kazala je, postaje i politički problem jer, upozorila je, favoriziranje razvoja tržišta na razini 14 posto BDP-a u uvjetima u kojima stagnira razvoj Slavonije nailazi na nerazumijevanje kontinentalne Hrvatske za razvoj primorske Hrvatske.

Također je upozorila kako lokalne zajednice guši apartmanizacija i betonizacija te kako rastu troškovi javnog sektora koji moraju podmirivati svi porezni obveznici unatoč tomu što nastaju u primorskoj Hrvatskoj.

Ovim skupom željelo se omogućiti turističkoj struci i djelatnicima iz javnih ustanova da pobliže upoznaju koncept odgovornog turizma i njegovu primjenu u europskim zemljama.