c S
Dnevne novosti

Pusić s članovima vanjskopolitičkog odbora skupštine Srbije

14.06.2011 07:14 BEOGRAD, 13. lipnja 2011.(Hina), Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji (EU) Vesna Pusić u ponedjeljak je u srbijanskom parlamentu održala predavanje članovima odbora za vanjske poslove i za europske integracije o iskustvima Hrvatske u procesu približavanja Uniji.

Pusić je istaknula važnost potpore javnosti i uloge parlamenta u procesu eurointegracija, kao i važnost uključivanja što većeg broja segmenata društva i institucija.

Pusić je ocijenila da Hrvatska ima najviše iskustva u približavanju EU-u koje bi moglo biti od koristi Srbiji.

"Dolazimo iz sličnih okolnosti, sa sličnim problemima, preprekama, poteškoćama, iz iste regije", rekla je ona.

Istaknula je kako nema nikog drugog tko će preuzeti odgovornost za balkansku regiju osim onih koji tu žive, te promijeniti imidž regije koji je, po njenim riječima, loš, a kroz to onda unaprijediti i kvalitetu života.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak je u pisanom priopćenju objavio da je Europska komisija predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostalih četiriju poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija.