c S
Dnevne novosti

UNHCR Hrvatska obilježava Svjetski dan izbjeglica

14.06.2011 07:20 ZAGREB, 13. lipnja 2011.(Hina), Predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj od 14. do 18. lipnja obilježava Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja, organizacijom i sudjelovanjem u nizu događaja kojima se javnost senzibilizira i upozorava na probleme izbjeglica.
Ured UNHCR-a Hrvatska sutra kreće sa šestomjesečnom kampanjom pod nazivom "1 je previše" a kojom se apelira na javnost da svaki pojedinac napravi bar jednu stvar kako bi olakšao izbjegličku situaciju.

Na javnim lokacijama u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Gospiću, Korenici, Gračacu, Belom Manastiru, Vojniću, Hrvatskoj Dubici, Vukovaru, Plaškom, Donjem Lapcu, Udbini, Kistanjima i Kninu biti će postavljeni plakati koji ističu kako je i jedna osoba koja se nalazi u ranjivom položaju previše, a kako se svaki iskaz solidarnosti visoko vrednuje.

U suradnji s Uredom za ljudska prava RH i Centrom za nove inicijative, UNHCR 15. lipnja organizira okrugli stol na temu "Djeca bez pratnje strani državljani u RH" koji će se održati u zagrebačkom Hypo centru.

Nordijska gospodarska komora, u suradnji s UNHCR-om, priprema Nordijski Midsummer Celebration 16. lipnja s ciljem pomoći djeci iz ugroženih sredina u područjima povratka u Ličko-senjskoj županiji, odnosno, u Korenici.

UNHCR će podržati prikazivanje dokumentarnog filma 16. lipnja pod nazivom "Sierra Leone's Refugee All Stars" u Kino Europi koji prikazuje izuzetnu i inspirirajući priču o šestero glazbenika iz Sierra Leonea koji su osnovali bend dok su zajedno živjeli u izbjegličkom kampu u Gvineji.

Glazbeno/dokumentarni film radnjom prati skupinu izbjeglica glazbenika kroz više od tri godine, od gvinejski izbjegličkih kampova pa sve do povratka u ratom razoreni Sierra Leone, gdje napokon ostvaruju svoj san i snimaju prvi studijski album.

Udruge iz ratom zahvaćenih područja RH, korisnice Programa izravne pomoći Vlade Australije (DAP), a koje ujedno podržava i UNHCR, sudjelovati će 18. lipnja na "Danu zajednice" u Centru Kaptol u organizaciji Australskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Na prodajnoj izložbi rukotvorina predstavit će se i promovirati njihovi, dijelom autohtoni, proizvodi i aktivnosti usmjerene na boljitak zajednice, socijalno-ekonomski boljitak, potporu ženama i promicanje tolerancije i suživota.

Terence Pike, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, sudjelovat će u završnoj emisiji humanitarnog tjedna "Uz nas niste sami" Hrvatske radiotelevizije koji je posvećen djeci i mladima.