c S
Dnevne novosti

Pučki pravobranitelj i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova osudili nasilje na splitskome prideu

14.06.2011 07:12 ZAGREB, 13. lipnja 2011.(Hina), Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije osudio je nasilje na splitskome prideu i govor mržnje te naglašava da ovdje nije riječ o pitanju svjetonazora i slobode govora ili uvjerenja, nego o osnovnom poštivanju zakona, priopćeno je iz ureda pučkog pravobranitelja.
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić poziva policiju da što prije obavijesti javnost o mjerama koje je poduzela i koje će poduzeti jer je prvi splitski pride rezultirao govorom mržnje i mržnjom motiviranom nasiljem te naknadim homofobnim izjavama u medijima koje to nasilje odobravaju.

Splitski pride je u skladu sa zakonom, kako podsjeća, prijavljen i organiziran skup putem kojeg građani, koristeći se Ustavom zajamčenim ljudskim pravima i slobodama, slobodom javnog okupljanja i izražavanja, pozivaju na zaštitu od diskriminacije, pri čemu je diskriminacija temeljem spolne orijentacije zabranjena hrvatskim zakonima.

S druge strane, prosvjednici protiv pridea svoj skup nisu najavili, a njihovo okupljanje je bilo sve samo ne provedeno u skladu sa zakonom, s obzirom na to da je, po zasad dostupnim informacijama, počinjen cijeli niz prekršaja, ali i kaznenih djela. Primjerice, prije Zagreb pridea 2010., pozvana je policija da poduzme mjere za osiguranje sigurnosti sudionika "Povorke ponosa" te za zaštitu njihova dostojanstva i prava na mirno okupljanje, no nažalost i ta je povorka bila obilježena izgredima.

Također, pučki pravobranitelj je u studenome 2010., u povodu homofobnih izjava predsjednika HNS-a Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK Dinamo Zdravka Mamića pozvao ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski nogometni savez da poduzmu mjere za sprječavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja, upozorivši da verbalne osude i isprike više nisu dovoljna reakcija, no drugih reakcija nije bilo.

"Činjenica je da se dosada nije u dovoljnoj mjeri reagiralo na takve izjave i nasilne incidente, što istomišljenicima šalje poruku da njihovo ponašanje neće biti kažnjeno. Nasilnici izgleda nisu svjesni da se govor mržnje, po kaznenom zakonu, kažnjava s tri mjeseca do tri godine zatvora. Ako se govor mržnje ne kazni, posljedica je da se takav govor iznosi javno i bez straha od progona te da je popraćen nasiljem. Treba se stoga zapitati do koje je mjere nasilje u subotu u Splitu, ne samo povicima već i bacanjem kamenja, ali i topovskim udarom i suzavcem, posljedica dosadašnjeg nedovoljna kažnjavanja govora mržnje i nasilja u javnosti", navodi u priopćenju.

Osobito zabrinjava da je prije splitskog pridea pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uputila zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu da ispita postojanje zakonske osnove za pokretanje kaznenog ili prekršajnog postupka protiv pokretača stranice na facebooku na kojoj se pozivalo na nasilje te potom uoči skupa razgovarala s visoko rangiranom osobom u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi koja ju je uvjeravala da je policija učinila sve predradnje i da jamči sigurnost sudionicama povorke, a da se zatim u prosvjedima protiv pridea "spontano" okupilo 10.000 ljudi, dio kojih se, po svemu sudeći, dogovarao o organizaciji svog "skupa" upravo na facebooku.

Pučki pravobranitelj i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i dosad su reagirali u javnosti na slične izgrede, no nadležna tijela nisu reagirala, navodi se u priopćenju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik također je u današnjem priopćenju osudila nasilje na splitskome prideu, istaknuvši kako smatra da je ove subote u Splitu onemogućeno ustavno pravo na slobodu javnog okupljanja, udruživanja i izražavanja, što je nedopustivo i trebalo bi zabrinuti izvršnu vlast.

Posebno zabrinjavaju stajališta javnih osoba koji krivnju prebacuju na žrtve, ali ne iznenađuju jer je to stara i prokušana taktika da ih se spriječi u ostvarivanju ustavom zajamčenih prava, pa očekujem jasno i argumentirano stajalište policije o događajima u Splitu u nadi da se neće koristiti istom retorikom, poručila je Lukač-Koritnik.