c S
Dnevne novosti

MVPEI: multilateralne političke konzultacije o euroatlantskim integracijama u regiji

15.06.2011 07:20 ZAGREB, 14. lipnja 2011.(Hina), Državni tajnik Mario Nobilo predvodio je u utorak multilateralne političke konzultacije o euroatlantskim integracijskim procesima u regiji na kojima su sudjelovali visoki diplomatski dužnosnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovenije, priopćeno je iz MVPEI-ja.
Na sastanku su sudjelovali zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić, državni tajnik za politička pitanja u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Nebojša Kaluđerović, državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Makedonije Abdulkadar Memedi, pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije Zoran Vujić, te slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk.

Sudionici sastanka razgovarali su o euroatlantskim integracijskim procesima u regiji jugoistočne Europe, sudjelovanju država regije u operacijama pod vodstvom NATO-a i Europske unije te ulozi javne diplomacije u službi članstva u euroatlantskim integracijama. Državni tajnik Nobilo kazao je kako je zajednički interes država regije, ali i šire međunarodne zajednice, stabilnost, sigurnost i gospodarski napredak jugoistočne Europe.

Hrvatska smatra članstvo u NATO-u i Europskoj uniji ključnim za ostvarivanje tog interesa te se stoga aktivno zauzima za nastavak politike otvorenih vrata. Nedvosmislena integracijska perspektiva za sve zemlje regije nužan je preduvjet za uspješan nastavak provođenja složenih i sveobuhvatnih gospodarskih i društvenih reformi. U tom kontekstu, s našim partnerima u regiji održavamo intenzivne kontakte, prenoseći stručnu pomoć i pružajući im političku potporu, kazao je Nobilo.

Glede angažmana u međunarodnim vojnim operacijama pod vodstvom NATO-a i Europske unije, državni tajnik je naglasio kako sudjelovanje njima aktivno pridonosi naporima međunarodne zajednice u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti, a koristi i razvoju nacionalnih sposobnosti te učinkovitoj provedbi unutarnjih reformi.

Osvrnuvši se na javnu diplomaciju, kazao je kako je u procesu približavanja država euroatlantskim integracijama neophodno da državna administracija prema svojim građanima nastupa na otvoren i transparentan način, odnosno da argumentirano obrazloži široj javnosti prednosti članstva.

U tom su kontekstu vrlo pozitivnim ocijenjeni napori Crne Gore, te Bosne i Hercegovine na provedbi aktivnosti predstavljanja prednosti članstva u NATO savezu.