c S
Dnevne novosti

HSLS: nakon završetka pregovora s EU gospodarstvo je prioritet

15.06.2011 07:10 ZAGREB, 14. lipnja 2011.(Hina), Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izrazio je bezrezervnu podršku završetku pregovora s EU, zahvalivši se svim vladama u zadnjih deset godina na uloženom trudu, ali i istaknuo da sadašnjoj i budućoj hrvatskoj Vladi gospodarska situacija u zemlji idućih mjeseci i godina mora biti prioritet.
"S ciljem poboljšanja gospodarske i socijalne situacije od Vlade očekujemo rasterećenje cijene rada i to smanjenjem sve tri stope poreza na dohodak - one od 40 posto na 35, stope od 25 posto na 20 i i stope od 12 posto na 10", kazao je Kosor na konferenciji za novinare, poduprijevši time nedavno izneseni prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca za snižavanjem poreznih stopa.

Kao potporu zapošljavanju mladih HSLS predlaže da mladi koji se prvi put zapošljavaju u prvoj godini rada budu rasterećeni svih poreza i doprinosa. HSLS predlaže Vladi i da u hitnom postupku ispravi "dvije važne nepravde prema građanima". Prva je nepravda, naglašavaju, prema građanima čiji su računi još uvijek blokirani na temelju Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Predsjednik HSLS-a podsjetio je da je stranka prije 20-ak dana zatražila od hrvatske Vlade, Fine i banaka da prestanu sa šikaniranjem hrvatskih građana i da riješe problem oko 160 tisuća onih kojima su na temelju tog zakona blokirani računi preko Fine i banaka.

"Tražimo od svih tijela za provedbu zakona, a ponajprije od Ministarstva financija, da hitno poduzmu radnje oko uklanjanja nepravilnosti", rekao je Kosor napomenuvši da se, unatoč upozorenjima, još ništa nije riješilo, da su računi građana još uvijek blokirani, a problemi su svakim danom sve veći.

Drugu nepravdu treba ispraviti prema 130 tisuća budućih umirovljenika koji bi mogli biti "kažnjeni" s 25 posto nižom mirovinom jer su prije devet godina dobrovoljno izabrali II. mirovinski stup, potaknuti državnom kampanjom, kazao je Kosor.

HSLS traži od vlade da se u razdoblju do godinu dana tim osiguranicima, uglavnom starijima od 50 godina, omogući pravo izbora po kojim će uvjetima ići u mirovinu - žele li ostati u II. stupu ili iz njega izaći, tj. ići u mirovinu po uvjetima iz I. stupa.

Za tu je inicijativu HSLS u proteklih pet dana u 109 hrvatskih gradova prikupio oko 30 tisuća potpisa građana. Upitan kako komentira događaje na splitskom gay prideu Kosor je rekao da je HSLS dao potporu splitskom prideu dva dana prije njegova održavanja, te da oni kao liberali podupiru pravo na izbor i na različitost, a osuđuju svako nasilje.

"Sa zgražanjem gledam na nasilničko ponašanje u Splitu i vjerujem da se to neće ponoviti u Zagrebu", rekao je Kosor dodavši da će u subotnjoj povorci zagrebačkog pridea sudjelovati i predstavnici HSLS-a.