c S
Dnevne novosti

Sabor o pravima hrvatskih branitelja kao ustavnoj kategoriji

16.06.2011 07:26 ZAGREB, 15. lipnja 2011.Hina, Prijedlog za utvrđivanje Nacrta ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH, kako bi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji postao ustavna kategorija, uvodno je u Saboru, u ime Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav predstavio predsjednik odbora Vladimir Šeks rekavši da su branitelji svojom povijesnom ulogom to i zaslužili.
Šeks je podsjetio da su prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji sada uređena Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Po novom, predlaže da se prava hrvatskih branitelja uređuju ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona, dvotrećinskom većinom glasova.

"Uspješna obrana u pravednom, legitimnom, obrambenom i osloboditeljskom Domovinskom ratu, koji su iznijeli u prvom redu hrvatski branitelji, bio je temeljni preduvjet uspostave i obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske", kazao je Šeks.

Naglasio je da je u skladu s tom povijesnom ulogom hrvatskih branitelja u stvaranju i obrani Hrvatske, potrebno zaštititi njihova prava i urediti ih ustavnim zakonom kao organskim zakonom najvišeg ranga u Hrvatskoj.

Nadalje, u svjetlu predstojećeg pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, doprinos i uloga hrvatskih branitelja u uspostavi i očuvanju Hrvatske imaju neprocjenjivu važnost i značenje.

Sve navedeno predstavlja poseban i dodatni razlog zbog kojeg se ocjenjuje opravdanim i potrebnim, u godini u kojoj se navršava 20 godina od proglašenja hrvatske neovisnosti, predložiti uređivanje prava branitelja posebnim ustavnim zakonom, dodao je.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ocijenio je dobrim postojeći sustav skrbi o stradalnicima Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i dodao kako se u posljednjih 7,5 godina svi zakoni vezani uz braniteljsku populaciju dosljedno provode.

"Dizanjem zakona na ustavnu razinu jamči se kontinuitet i sigurnost ostvarivanja prava iz zakona", poručio je Ivić, a ta je inicijativa, podsjetio je, došla upravo iz braniteljskih udruga.