c S
Dnevne novosti

Sabor bez suglasnosti o izmjenama Zakona o kaznenom postupku

16.06.2011 07:24 ZAGREB, 15. lipnja 2011.Hina, Prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku, kojim se, uz ostalo, okrivljeniku dopušta uvid u spis od početka postupka, izazvao je u Hrvatskom saboru oštro protivljenje SDP-a, u čije je ime Ingrid Antičević Marinović ocijenila kako se samo šteti dosadašnjoj efikasnosti državnoodvjetničkih istraga, dok su iz Kluba HDZ-a podržali izmjene koje će, kažu, pridonijeti ravnopravnijem položaju stranaka u postupku.
Kao značajnu novinu predloženih zakonskih izmjena državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić istaknula je proširenje prava okrivljenika, koji bi imao pravo uvida u spis, a na čiji bi prijedlog ubuduće bilo obvezno provesti i dodatne dokazne radnje. Novina je i uvođenje Visokog kaznenog suda, koji bi, prema prijedlogu, trebao početi s radom 1. siječnja 2015., a bio bi nadležan u drugom stupnju rješavati žalbe protiv presuda općinskih, ali i županijskih sudova.

"SDP ne samo da neće podržati ove izmjene, nego i oštro prosvjeduje protiv ovog zakonskog prijedloga", rekla je Antičević Marinović, istaknuvši uspješnost dosadašnje državnoodvjetničke istrage, koja je bila koncipirana kao tajna za potencijalnog okrivljenika. "Vlast se očito prestrašila efikasnosti postupanja Državnog odvjetništva, pa predloženim zakonskim izmjenama nastoji smanjiti efikasnost postupka", ustvrdila je zastupnica Antičević-Marinović, osvrćući se na predloženu mogućnost uvida okrivljenika u spis.

Ana Lovrin (HDZ) naglasila je kako je riječ o "uređivanju pravne praznine", s obzirom da će Zakon o kaznenom postupku u punoj primjeni biti od 1. rujna ove godine. Izražavajući potporu u ime Kluba HDZ-a, ocijenila je da se njima rješava slabiji položaj okrivljenika u postupku državnoodvjetničke istrage.

Ovim izmjenama uspostavlja se ravnopravnost stranaka u postupku, što se prije svega odnosi na pravo na razgledavanje spisa i na prethodno ispitivanje okrivljenika ukoliko on to zatraži, rekla je Lovrin, istaknuvši da će konačnu odluku o tome donositi sud.

Saborski klubovi raspravili su u prvom čitanju prijedlog novog Zakona o sudovima za mladež. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić obrazložila je da se novim zakonom proširuju temeljna prava maloljetnika prema kojima se vodi postupak, nepovredivost osobe i obvezatnost obrane.

"Maloljetnik će ubuduće morati imati branitelja od prvog ispitivanja do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka", rekla je Vučetić. Kao i do sada, dodala je, za maloljetnike su predviđene tri vrste sankcija: odgojne mjere, maloljetnički zatvor i sigurnosna mjera, a maloljetnički zatvor moći će se izreći samo starijem maloljetniku.

Potporu je u kratkoj saborskoj raspravi dobilo i potvrđivanje konvencije o izmjenama Konvencije o identifikacijskim ispravama pomoraca iz 1958. godine, za koju je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i veza Mario Bačić istaknuo da uvodi tzv. biometrijsku evidenciju pomoraca koja će povećati njihovu sigurnost, a ujedno omogućiti bolju kontrolu ljudi koji borave na brodu.