c S
Dnevne novosti

Antikorupcijsko vijeće prihvatilo izvješća o tržišnom natjecanju i reviziji

16.06.2011 07:18 ZAGREB, 15. lipnja 2011.(Hina), Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Državnog ureda za reviziju za 2010. godinu.
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja lani je riješila 323 predmeta iz područja zaštite tržišnog natjecanja i kontrole državnih potpora, rečeno je na današnjoj sjednici Vijeća u Hrvatskome saboru. Na tezu članice Vijeća Ingrid Antičević Marinović da je pitanje koncentracije vlasništva u medijima suštinski problem koje treba načeti, ravnateljica Agencije Olgica Spevec rekla da su oni nadležni za ocjenu koncentracije u medijima, ali da je njihov posao vezan uz utjecaj takve koncentracije na tržište.

Dodala je da Agencija za elektroničke medije treba provjeravati podrijetlo kapitala, odnosno kapitalne povezanosti. Na upit članice Vijeća Smiljanke Škugor-Hrnčević o tome što je poduzeto nakon što je Agencija 2010. utvrdila da su gotovo svi nakladnici dnevnih novina, njih devet, i dva najveća tjednika (EPH, NCL grupa) sklopili zabranjeni sporazum o cijenama, odnosno kartel, Spevec je rekla da kod svakog utvrđenog kartela slijedi kazna koja po novom Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja može biti do 10 posto prihoda ostvarenog u prošloj godini.

Agencija je, naime, utvrdila da su dnevne novine u istom trenutku povećali cijene za jednu kunu, dogovorom u okviru njihove zajedničke interesne udruge. Utvrdila je i postojanje dogovora o istodobnom povećanju cijena dva najveća nakladnika tjednih informativno-političkih tiskovina. U konkretnom slučaju radilo se po starom zakonu pa će kaznu utvrđivati prekršajni sudovi, a ne agencija, rekla je Spevec, dodavši da su u oba slučaja podneseni prekršajni nalozi te da su postupci u tijeku.

Govoreći o nepovoljnom mjestu koje je Agencija zauzela u istraživanju Ministarstva pravosuđa o percepciji korumpiranosti, Spevec je rekla da se Agencija ne bavi pravima građana nego kontrolom ponašanja poduzetnika na tržištu. "To može biti jedan od razloga nesporazuma oko uloge i značaja Agencije", kazala je Spevec, pojasnivši da im se obraćaju mnogi građani, misleći da Agencija može rješavati njihove probleme koji su pak u nadležnosti drugih zakona, poput Zakona o zaštiti potrošača.

Agencija može pomagati građanima, ali ne izravno nego neizravno, kazala je Spevec. Vezano uz to istraživanje, Spevec je rekla da su nakon analize došli do spoznaje da je 1,5 posto anketiranih smatrao da bi njegova očekivanja bila ostvarena da je podmitio nekog u agenciji.

"Uzorak je bio vjerojatno neprimjeren ili je zahvatio strukturu koja ima prevelika očekivanja od agencije", kazala je Spevec. Dodala je da je Agencija nakon istraživanja izradila upute kako se ponašati sa strankama. Davor Dubravica iz Ministarstva pravosuđa rekao je da je istraživanje napravljeno lani u rujnu na uzorku od 1002 ispitanika.

Dodao je da je istraživanje izazvalo neke pozitivne promjene. Jozo Serdarušić iz Državnog ureda za reviziju rekao je da su prošle godine imali 113 predmeta i da su sve odluke s negativnim mišljenjem proslijedili Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.