c S
Dnevne novosti

Odbor EP-a za prava žena zaželio dobrodošlicu RH u EU

17.06.2011 07:07 ZAGREB, 16. lipnja 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u četvrtak u Zagrebu s članovima Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta (EP) koji su čestitali Hrvatskoj na postignućima u procesu pristupanja i zaželjeli joj dobrodošlicu u EU, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

"Hrvatskoj izražavam dobrodošlicu kao 28. članici i nadam se dobroj suradnji na razini Europske unije", rekla je predsjednica odbora EP-a Britt Svensson. "Iskreno vam čestitam na postignućima u procesu pristupanja Europskoj uniji. Mjesto Hrvatske je u Uniji i sigurna sam da ćete uskoro zauzeti mjesto koje vam pripada", dodala je članica odbora Anna Zaborska. Bebić je u razgovoru ocijenio da je Hrvatska u proteklih dvadeset godina ostvarila vidljiv napredak, ali još nije posve zadovoljan ukupnim sudjelovanjem žena u političkom životu.

Iznio je podatak da se udio žena u Hrvatskom saboru proteklih godina kretao između 21 i 23 posto, dok u aktualnom sazivu udio zastupnica iznosi 25 posto. Dodao je da u radnim tijelima Sabora zastupnice sudjeluju proporcionalno zastupljenosti, te tako 26 posto predsjeda saborskim odborima i isto toliko čini udio njihova članstva u radnim tijelima, dodaje se u priopćenju. Također je podsjetio kako uz saborski Nacionalni odbor, kojim predsjeda žena (Vesna Pusić), u Ustavnom sudu djeluje 5 sutkinja od ukupno 13 sudaca, te da Hrvatska na čelu svoje vlade također ima ženu (Jadranku Kosor).

Govoreći o pregovorima s Europskom unijom, Bebić je ocijenio da je Hrvatska postigla veliki napredak na području pravosuđa i temeljnih ljudskih prava te je u razmjerno kratkom roku stvorila zakonodavni okvir za maksimalnu zaštite temeljnih ljudskih prava te jednakosti svih građane. Osudivši izgrede tijekom splitske Parade ponosa protekle subote, koje smatra negativnim izuzetkom, a ne pravilom u ponašanju hrvatskih građana, Bebić je naglasio kako Kazneni zakon prepoznaje zločin iz mržnje te da će nadležni organi sankcionirati i sprječavati sve nezakonite pojave.

Članove Odbora primila je i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol koja je posebno istaknula napore da se unaprijedila zaštita žena od nasilja, ojačala njihova participacija na tržištu rada te povećao udio žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora. Gordana Sobol upoznala je goste s razvojem zakonodavnog okvira, usvojenim nacionalnim strategijama i potpisanim međunarodnim konvencijama u ovom segmentu.

U izlaganju je posebno istaknula napore koji se čine kako bi se unaprijedila zaštita žena od nasilja, ojačala njihova participacija na tržištu rada te povećao udio žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Zaključila je da je na ovom području učinjeno mnogo, no da Hrvatsku još čeka dodatan rad na implementaciji donesenih propisa te na kontinuiranoj edukaciji.