c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba nezadovoljna izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji

17.06.2011 07:17 ZAGREB, 16. lipnja 2011.(Hina), Izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, ocijenili su u četvrtak u saborskoj raspravi klubovi SDP-a i HNS-a, mogle bi otvoriti prostor korupciji i malverzacijama prostorom, a HDZ i HSS smatraju da samo treba doraditi pojedine izmjene.

Po mišljenju Mirele Holy (SDP) taj "nepromišljeno smišljen prijedlog" mogao bi izazvati dugoročne štete u prostoru. Izmjene zakona su tolikog opsega da je trebalo predložiti novi zakon koji pokriva prostorno uređenje i gradnju. Iako je za Holy pohvalno to što se o tom zakonu raspravlja u redovnoj proceduri, u njemu, kaže, ima niz spornih odredbi koje teško da mogu biti ispravljeni do drugog čitanja. Neodgovorno je od vlade na odlasku da predlaže nedovoljno promišljene zakone koje mogu izazvati nemjerljive dugoročne štete u prostoru, kazala je Holy. Umjesto 100 metara, sada se može graditi 70 metara od obale, a na otocima 50 metara od obale čime se legalizira pljačka, potiče korupcija i malverzacija prostorom, rekla je.

Marijana Petir (HSS) je ustvrdila kako novi odnos prema prostoru Hrvatskoj jest potreban, ali je iznijela i niz primjedbi na prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji naglasivši da bi u postupku pripreme prostornih planova više trebala sudjelovati javnost. Ideje, poticaji i vizije više bi trebali dolaziti i od jedinica lokalne samouprave i zato bi ih se trebalo dodatno uključiti u odlučivanje u prostoru, smatra Petir. Napominje i da bi izmjenama koje dopuštaju etažiranje i prodaju apartmana najveći interes mogli imati profiteri što bi dovelo do betonizacije obale. "Etažiranje da, ali jedino uz nemogućnost promjene postojeće namjene", rekla je i dodala kako bi bolje bilo da se, kad je riječ o zaštićenom obalnom području, zadrže postojeća rješenja. Marina Matulović-Dropulić (HDZ) mišljenja je da treba dodatno razmotriti cjenik Hrvatske komore arhitekata, djelokrug rada Županijskih zavoda za prostorno uređenje, mogućnost da investitor koji gradi infrastrukturu za svoje potrebe to napravi i za šire područje te usklađenost glavnih i izvedbenih projekata.

"Gotovo da i nema zemlje koja nema mogućnost time-sharinga i izgradnje apartmana koliko je to prostornim planom omogućeno", reklala je Matulović-Dropulić i dodala kako je najvažnije da se apartmanu ne može promjeniti namjena i da nema parcelacije. Upitala je i zašto kupac apartmana ne bi mogao dati na upravljanje svoj apartman drugome da ga u njegovo ime iznajmljuje. "Tako je u Austriji i svuda u svijetu", dodaje. Po mišljenju Zlatka Koračevića (HNS/HSU), iako je intencija zakona pojednostaviti proceduru izdavanja građevinskih dozvola, njime se otvara prostor za korupciju, te je pozvao na ozbiljnu pripremu tog zakona za drugo čitanje. Koračević je iznio primjedbe koje se odnose na izmjenu djelokruga rada županijskih zavoda za prostorno planiranje rekavši kako im se treba omogućiti izrada prostornih planova. Neprihvatljivo mu je, kako je rekao, što zakonski prijedlog ograničava mogućnost iskorištavanje snage sunca u zaštićenom obalnom pojasu.

"Kada je riječ o zaštićenom obalnom pojasu vlada mora preuzeti odgovornost za njega, a ne to prebacivati na lokalnu razinu, jer bi to moglo imati za posljedicu koruptivne elemente", dodao je Koračević. HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić rekao je kako mu se čini da je prijedlog zakona prepisan iz njemačkog ili austrijskog modela gdje su puno efikasniji i modeli njegove provedbe, dok su u nas pred jedinice lokalne samouprave postavljeni veliki ciljevi koje nisu u stanju provesti jer nemaju za to dovoljno novca. "Prostor nam sve gore izgleda, dok su projekti deblji i skuplji, a sve nekvalitetniji", ocijenio je Burić.