c S
Dnevne novosti

Sastali se hrvatski i srpski ravnatelji policije

17.06.2011 07:08 ZAGREB, 16. lipnja 2011.(Hina),Na Međunarodnom graničnom prijelazu Bajakovo/Batrovci održan je u četvrtak sastanak izaslanstava Ravnateljstva policije MUP-a RH, na čelu s glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem i Direkcije policije MUP-a Republike Srbije, koje je predvodio direktor policije Milorad Veljović, objavio je MUP na svojim mrežnim stranicama.

Čelnici policija dviju država upriličili su sastanak kako bi se dogovorili oko stvaranja pretpostavki za rad Zajedničke kontaktne službe koja se nalazi na hrvatskoj strani navedenoga graničnog prijelaza. MUP navodi kako je služba osnovana u prosincu 2010. s ciljem analiziranja i razmjene informacija, posebice na području suradnje nadzora državne granice, sprječavanja nezakonitih migracija, suzbijanja prekograničnog kriminaliteta, osiguranja javnog reda, pomoći pri provedbi Sporazuma o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak i boravak nezakonit, te drugih područja suradnje.

Na sastanku je, kako se ističe, dogovoren način rada i razmjene informacija prije stavljanja u punu funkciju Zajedničke kontaktne službe te je između ostaloga zaključen dvomjesečni rok za izradbu Poslovnika koji će regulirati sva statusna pitanja vezana za rad Službe. Zaključeno je kako će primjenom postojećih pravnih okvira rezultati biti bolji i veći jer su obje strane za koordinatore odredile iskusne policijske službenike koji imaju širok spektar znanja i iskustva u području prekograničnog kriminaliteta i nadzora državne granice.

MUP napominje kako su čelnici dviju policija izrazili zadovoljstvo dobrom suradnjom, koja je, kako navode, nedavnim potpisivanjem Memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone dugoročno odredila smjer zajedničkih akcija i primjer je za ostale zemlje regije. Istaknuto je kako će i u okviru projekta "Sigurna turistička sezona" u Policijskoj upravi istarskoj boraviti i jedan policijski službenik Republike Srbije, čija će nazočnost olakšati suradnju dviju policija.