c S
Dnevne novosti

Sabor: zaustaviti daljnju devastaciju prostora

20.06.2011 07:24 ZAGREB, 17. lipnja 2011.Hina, Hrvatski sabor započeo je zasjedanje pojedinačnom raspravom o prijedlogu Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama kojom je nastavljena višesatna rasprava i polemika zastupnika o kriterijima potrebnima za legalizaciju nezakonite izgradnje i zaustavljanja daljnje devastacije prostora.
SDP-ov zastupnik Ivo Jelušić upozorio je da se ne bi smjelo jednako tretirati onoga tko je "gradio da bi zaradio i onoga tko je gradio da bi imao krov nad glavom".

Po njegovu mišljenju, u nacrtu zakona nisu dovoljno dobro definirani ni mehanizmi kako bi se i ubuduće spriječila nelegalna gradnja i sačuvao prostor od daljnje devastacije.

Osvrćući se na okolnosti koje su dovele do stotinjak tisuća bespravno izgrađenih objekata, Jerko Rošin (HDZ) ustvrdio je kako "bespravna gradnja nije bila dozvoljena ali je bila dopuštena", te je posljednjih 50-ak godina dobila status "nezakonitosti s legitimitetom".

Nema veće štete od anarhije u društvu, smatra Rošin, uvjeren da se sadašnjim prijedlogom opće legalizacije neće spriječiti daljnju nelegalnu gradnju.

Dubravka Šuica (HDZ) kao jedan od razloga navela je nedostatak prostornih planova, koji su u zadnje vrijeme doneseni, čime su značajno smanjene pojave nelegalne gradnje.

Ministar graditeljstva Branko Bačić u završnom osvrtu zahvalivši zastupnicima na konstruktivnoj raspravi, istaknuo je da će se značajan dio njihovih prijedloga i sugestija uvrstiti u zakonski prijedlog u drugom saborskom čitanju.