c S
Dnevne novosti

Beč: počela ministarska konferencija o nuklearnoj sigurnosti

21.06.2011 07:10 BEČ, 20. lipnja 2011.(Hina/AFP), Ministarska konferencija o nuklearnoj sigurnosti počela je u ponedjeljak u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču s ciljem izvlačenja pouke iz nuklearne katastrofe u Japanu nakon potresa i tsunamija 11. ožujka.
"Povjerenje javnosti u nuklearnu sigurnost duboko je poljuljano", izjavio je glavni direktor agencije Yukiya Amano u uvodnom govoru.

Neke zemlje poput Njemačke, Italije i Švicarske odlučile su odustati postepeno od nuklearne energije, dodao je.

"Međutim, nuklearna energija ostat će važna za brojne zemlje", rekao je, naglasivši potrebu poboljšanjem sigurnosnih mjera.

Sve zemlje s nuklearnim elektranama pozvao je na "temeljitu i transparentnu procjenu rizika" svih reaktora u sljedećih 18 mjeseci.

"Moramo hitno odgovoriti na tjeskobu u javnosti. Međunarodni odgovor na zabrinutost od vitalnog je značaja", rekao je Amano.

Sve je zemlje zatražio da izvrše reviziju nuklearnih sigurnosnih standarda u 12 mjeseci.

"Nuklearna sigurnost ostat će u ingerenciji država, a IAEA imat će ključnu ulogu u oblikovanju naprednijih sigurnosnih standarda", kazao je Amano.

Konferencija bi trebala trajati do 24. lipnja.

U izvješću koje se treba podijeliti 151 članici IAEA tijekom konferencije, navodi se i kritika Agencije na japansku reakciju nakon nesreće u centrali u Fukushimi, predbacujući Japanu posebice to da se nije pridržavao konvencije o pomoći koju IAEA predviđa u slučaju nuklearne nesreće.