c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor čestitala Dan državnosti

24.06.2011 07:42 ZAGREB, 23. lipnja 2011.(Hina) U povodu Dana državnosti, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je čestitku hrvatskim građankama i građanima ističući da danas, 20 godina nakon povijesne odluke o suverenosti i samostalnosti s ponosnom potvrđujemo da smo izgradili demokratsko društvo te da će tjedan u kojem obilježavamo tu obljetnicu ostati zapamćen po još jednom povijesnom trenutku - potvrdi da Hrvatska završava pregovore s EU.

"U protekla dva desetljeća, od dana kada je Hrvatski sabor donio povijesnu Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, prošli smo mnogo lijepih, ali i puno teških trenutaka. Sudbonosnu odluku morali smo potvrditi životima i žrtvama hrvatskog naroda, posebno hrvatskih branitelja. Njihova hrabrost, odlučnost i ustrajnost doveli su nas do konačne pobjede u Domovinskom ratu. Zahvalnost koju zaslužuju i koju im dugujemo iskazujemo im, ne riječima, već svakidašnjim djelima", navodi se u čestitki i dodaje da "smo slijedili svoj put i riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je i tijekom tih turbulentnih dana govorio da Hrvatska svoje mjesto vidi u zapadnoeuropskom gospodarskom, civilizacijskom i sigurnosnom sustavu".

"Danas, dvadeset godina kasnije, s ponosnom potvrđujemo da smo izgradili demokratsko društvo. Članica smo Sjevernoatlantskog saveza, vratili smo Hrvatsku u Europu, tamo gdje oduvijek pripada", istaknula je hrvatska premijerka u čestitki. "Spremni smo", poručila je "nastaviti program gospodarskog oporavka, odlučne i bespoštedne borbe protiv korupcije i kriminala te, suočeni s posljedicama globalne gospodarske krize, inzistiramo na temeljnim ljudskim i moralnim vrijednostima – poštenju, skromnosti i solidarnosti".

"Tjedan u kojem obilježavamo ovu znakovitu obljetnicu ostat će zapamćen po još jednom povijesnom trenutku: dobili smo potvrdu da Hrvatska završava pregovore. Obavili smo velik posao i ostvarili važan cilj. Mi pripadamo Europi, ući ćemo u Europsku uniju, uvest ćemo Hrvatsku u novo, europsko razdoblje razvitka i prosperiteta, čuvajući pritom naše vrijednosti i hrvatsku baštinu", istaknula je premijerka Kosor u čestitki u kojoj je, u ime hrvatske Vlade i osobno, građanima zahvalila na potpori tijekom dva desetljeća hrvatske državnosti, suverenosti i samostalnosti.