c S
Dnevne novosti

Čelnici EU-a dali zeleno svjetlo Hrvatskoj

27.06.2011 07:19 BRUXELLES, 24. lipnja 2011.Hina, Europski čelnici poduprli su u petak Bruxellesu završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Komisije, Europsko vijeće poziva Vijeće EU-a da donese sve potrebne odluke za zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. na temelju nacrta zajedničkih pregovaračkih stajališta koje je Komisija nedavno predstavila s ciljem potpisivanja ugovora o pristupanju do kraja godine", kaže se u zaključcima koje su prihvatili čelnici 27 zemalja Europske unije okupljeni na summitu u Bruxellesu.

Ti zaključci predstavljaju političku odluku o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. U njima se kaže da Hrvatska treba nastaviti sa svojim refomskim naporima "istom snagom, posebice u pogledu pravosuđa i temeljnih prava, kako bi u potpunosti mogla preuzeti obveze članstva od dana pristupanja. Monitoring tih reformskih napora do pristupanja dat će potrebna jamstva Hrvatskoj i sadašnjim zemljama članicama". U slučaju eventualnog neispunjavanja obveza, u zaključcima se kaže da Vijeće može kvalificiranom većinom na prijedlog Komisije donijeti "odgovarajuće mjere". Europski čelnici "pohvaljuju Hrvatsku za njezine intenzivne napore, koji su omogućili da pristupni pregovori uđu u završnu fazu".

Također se kaže da se razmatranje preostalih pregovaračkih poglavlja u Vijeću obavlja uz "uz puno poštovanje stroge uvjetovanosti i u skladu s pregovaračkim okvirom". U zaključcima Europskog vijeća ne spominje se izravno datum ulaska Hrvatske u EU, nego se to čini posredno, pozivanjem na nacrte zajedničkih pregovaračkih pozicija u kojima Komisija polazi od radne pretpostavke da će Hrvatska ući u EU 1. srpnja 2013. godine. "Ovo je povijesna odluka za Hrvatsku i nadam se da će sve biti spremno da pozdravimo Hrvatsku kao 28. članica 1. srpnja 2013. godine", rekao je na završnoj konferenciji za novinare predsjednik Eurposke komisije Jose Manuel Barroso.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao je da je "Europsko vijeće otvorilo put za pristupanje Hrvatske kao 28. članice EU-a". "Očekujemo da Vijeće EU-a, vrlo skoro, do kraja lipnja završi pristupne pregovore i onda ćemo do kraja godine potpisati pristupni ugovor", dodao je Van Rompuy. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je "donesena politička odluka o Hrvatskoj" te da je ono "što je dobro za Hrvatsku dobro i za EU". Orban je dodao da je ova odluka jasan signal zapadnom Balkanu.

Hrvatskoj je preostalo još zatvoriti četiri poglavlja pregovora - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanje, što će se dogoditi na međuvladinoj konferenciji o pristupanju, najvjerojatnije u sljedeći četvrtak.