c S
Dnevne novosti

Održano svečano primanje u povodu obljetnice hrvatske državnosti

28.06.2011 07:12 ZAGREB, 27. lipnja 2011.(Hina), Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor u ponedjeljak je u Zagrebu rekla kako Hrvatsku prožima izniman osjećaj ponosa u prigodi obilježavanja 20. obljetnice državnosti i završetka pristupnih pregovora s EU kao iznimno važnog povijesnog nacionalnog projekta.

Hrvatska premijerka je to rekla u prigodnom govoru na svečanom primanju za diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj u povodu obilježavanja 20. obljetnice stjecanja samostalnosti kojem su nazočili predsjednici Republike i Sabora, ministri u vladi, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda te članovi diplomatskog zbora.

Premijerka Kosor kazala je kako je od samog nastanka hrvatske države cilj bio europska i demokratska Hrvatska, što se potvrdilo na kraju pregovaračkog puta s EU kad je, kako je rekla, Hrvatska "afirmirana kao zemlja snažne demokracije, utemeljena na vladavini prava i poštivanju zajedničkih europskih vrijednosti". "Završetak pristupnih pregovora i izgledni ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine, za nas simbolično označava svojevrsni oproštaj s težom stranom naše prošlosti, ali i trenutak otvaranja novih mogućnosti", kazala je predsjednica vlade okupljenima u atriju Banskih dvora.

Premijerka Kosor naglasila je kako je uspjeh Hrvatske u približavanju EU uspjeh svih njezinih građana i institucija, napomenuvši kako će ulazak Hrvatske biti jasan signal zemljama u regiji da je širenje Unije dostižno uz provođenje zadanih reformi. "Ovo je samo početak jednog novog razdoblja u kojem se pripremamo za posao koji nas čeka kao punopravnu članicu EU", kazala je Kosor napomenuvši kako su dosadašnji uspjesi jamstvo uspjeha i u daljnjem razvoju Hrvatske u okrilju europske zajednice država i naroda. U ime diplomatskog zbora govorio je apostolski nuncij Mario Roberto Cassari koji je premijerki, svim hrvatskim političkim dužnosnicima i građanima Hrvatske čestitao 20. obljetnicu neovisnosti i suverenosti zemlje.

"Ova plemenita zemlja u posljednja se dva desetljeća morala suočiti s raznim teškim događajima, ali je uzdignute glave, hrabro i odlučno uložila velike napore pa su danas svima jasno vidljivi pozitivni rezultati tih napora", rekao je nuncij na vrlo korektnom hrvatskom jeziku. "Bez obzira na poteškoće proizišle iz gospodarske krize koja je pogodila sve zemlje na našem planetu, pažljivi i objektivni promatrači danas vide u Hrvatskoj obnovljenu modernu i slobodnu demokratsku zemlju koja iskazuje poštovanje drugima i sama je poštovana", kazao je Cassari.

Apostolski nuncij, kao doajen diplomatskog zbora, najavio je kako Hrvatska i u buduće može računati na pomoć brojnih prijateljski nastrojenih vlada "ako bi se to smatralo prikladnim i ako bi se zatražilo". "Jedno je sigurno - Hrvatska uistinu zaslužuje biti potpuno integrirana u EU", naglasio je apostolski nuncij Cassari dodavši kako će to biti bogatstvo za ovu zemlju, ali i za Europu.