c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: bez zahtjeva Srbije Paravinja nije mogao u zatvor

28.06.2011 07:13 ZAGREB, 27. lipnja 2011.(Hina), Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u ponedjeljak da je 2007. obaviješteno o međunarodnoj tjeralici za Draganom Paravinjom koji je u Srbiji trebao služiti zatvorsku kaznu zbog silovanja i pokušaja silovanja, no od Hrvatske, kako je rečeno, nije zatraženo ni izručenje ni preuzimanje izvršenja kazne zatvora, a "bez takvog zahtjeva nije ni bilo moguće provesti izvršenje".

Ministarstvo je na upit Hine izvijestilo da ga je zagrebački Interpol 2007. obavijestio o raspisanoj međunarodnoj potrazi beogrdskog Interpola za hrvatskim državljaninom Paravinjom zbog izvršenja kazne zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. Od Hrvatske nitko nije zatražio izručenje koje zbog ustavno-pravnih ograničenja ne bi ni bilo moguće. Osim toga, od Hrvatske nije zatraženo ni preuzimanje izvršenja kazne zatvora za Dragana Paravinju, a bez takvog zahtjeva nije ni bilo moguće provesti izvršenje, navodi se u priopćenju ministarstva iz kojeg najavljuju da će učiniti sve što mogu da BiH Paravinju izruči Hrvatskoj.

Kada mjerodavni sud donese rješenje o pokretanju istrage u vezi s predmetnim kaznenim djelom, što očekuje u najskorijem roku, ministarstvo će odmah zatražiti izručenje, stoji u priopćenju. Glasnogovornik MUP-a prije je izvijestio da su iz Interpolova ureda u Beogradu 2007. obaviješteni o međunarodnoj tjeralici za Paravinjom te da su o tome pravodobno obavijestili Ministarstvo pravosuđa i DORH. No, budući da je Paravinja hrvatski državljanin, MUP je izvijestio Beograd da ga štiti Ustav i da ga se ne može izručiti. Zato je zatraženo preuzimanje kaznenog progona, ali iz Beograda, tvrde u MUP-u, nije dobiven ni pozitivan ni negativan odgovor.

Paravinja je 42-godišnji hrvatski državljanin koji je jučer, nakon uhićenja u Republici Srpskoj, priznao ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić. Srbija je za njim raspisala tjeralicu zbog pravomoćne presude kojom je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja, a 2005. tjeralicu je raspisao i Osnovni sud u Sokocu u BiH, koji ga traži zbog sumnje da je tri godine prije silovao djevojku u istočnom Sarajevu. Osim za ubojstvo Antonije Bilić, Paravinju se u Hrvatskoj sumnjiči i za pokušaj silovanja 24-godišnje autostopistice u lipnju 2010. na području Omiša. Na splitskome Županijskom sudu jučer je pokrenuta istraga tog slučaja i osumnjičeniku je određen pritvor.