c S
Dnevne novosti

Sabor danas o pomoći izvoznicima

29.06.2011 07:20 ZAGREB, 28. lipnja 2011.(Hina), Hrvatski sabor nastavlja u srijedu 23. sjednicu raspravom o zakonskom potvrđivanju odluke o izmjenama Protokola 4. uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između članica Europskih zajednica i Hrvatske s obzirom na definiciju pojma "proizvodi s podrijetlom", a čime bi se, zbog carinskih rasterećenja, trebali unaprijediti uvjeti poslovanja za hrvatske izvoznike te njihova konkurentnost u međunarodnim okvirima.

U Vladi, koja izmjene Protokola 4. predlaže u hitnom postupku, navode da je riječ o iznimno važnim mjerama za hrvatsko gospodarstvo kojima će se omogućiti uključivanje Hrvatske u SAP sustav dijagonalne kumulacije podrijetla, a u kojemu su nalaze Europska unija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska.

Time će se hrvatskim proizvođačima omogućiti da u svoj proizvod uključe i materijale iz druge države u SAP sustavu, te da ga izvezu kao vlastiti proizvod u neku treću državu uključenu u sustav. Dijagonalna kumulacija podrijetla trebala bi povećati konkurentnost hrvatskih prerađivača u industriji metala, kože, tekstila i plastike na drugim tržištima, a posredno povoljnije uvjete poslovanja dobila bi i hrvatska poduzeća koja se bave distribucijom i logistikom.

Naime, dopunom Protokola 4., vezanog uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, najavljuje se i spašavanje oko 200 distribucijskih skladišta koja su najavila povlačenje u druge zemlje u kojima funkcionira sustav dijagonalne kumulacije podrijetla.