c S
Dnevne novosti

Hrvatska priznala Prijelazno nacionalno vijeće u Libiji

29.06.2011 07:10 ZAGREB, 28. lipnja 2011.(Hina), Hrvatska i Bugarska, u zajedničkoj su izjavi u uotrak, priznale Prijelazno nacionalno vijeće u Libiji ističući kako je Vijeće sposobno voditi proves izgradnje demokratske Libije.

U zajedničkoj izjavi Republike Hrvatske i Republike Bugarske, priznanje Prijelaznog nacionalnog vijeća temelji se na zaključku kako je Vijeće sposobno voditi proces izgradnje demokratske Libije, izgrađene na vladavini prava i u kojoj se poštuju najviši međunarodni standardi ljudskih prava, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatska i Bugarska, kao saveznice u okviru NATO-a, u potpunosti su podržali akciju međunarodne zajednice te sudjelovali u zajedničkim naporima koji su imali za cilj trenutni odgovor na neposrednu krizu u Libiji. U provedbi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1970 i 1973, NATO je, u suradnji s drugim državama, prije svega pokrenuo operacije u svrhu zaštite civilnog pučanstva u Libiji, kao što je provedba zone zabrane leta. Osim toga, imovina režima libijskog vođe Moamera Gadafija je zamrznuta, a izdani su i uhidbeni nalozi Međunarodnog kaznenog suda za najviše dužnosnike, kao i samog vođu Moamera Gadafija.

Dvije zemlje pozdravljaju "Put prema demokratskoj Libiji" predstavljen od strane Prijelaznog nacionalnog vijeća, podržavaju viziju nove Libije te su spremne pomoći Vijeću u izgradnji kapaciteta za preuzimanje obveza i održavanje vladavine prava, prema priopćenu. Zagreb i Sofija također vjeruju kako će Prijelazno nacionalno vijeće nastaviti blisku suradnju s međunarodnom zajednicom predstavljenu putem Kontaktne skupine za Libiju u cilju učvršćivanje regionalne stabilnosti.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u ponedjeljak je na temelju optužbe za zločine protiv čovječnosti izdao nalog za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija.