c S
Dnevne novosti

Sastanak ministara vanjskih poslova SEECP u Budvi

30.06.2011 07:10 BUDVA, 29. lipnja 2011.(Hina), U crnogorskom gradu Budvi održao se u srijedu sastanak ministara vanjskih poslova država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Otvarajući skup crnogorski šef diplomacije Milan Roćen, čija zemlja trenutno predsjeda SEECP-om, istaknuo je važnost regionalne suradnje kazavši kako je ona najbolja preporuka za nastavak procesa približavanja europskim integracijama i ostvarivanje europske budućnosti. Dodao je kako je nedavno ponovno istaknuto da je daljnje proširenje Europske unije i dalje visoko na dnevnom redu EU-a.

Govoreći o rezultatima jednogodišnjeg crnogorskog predsjedanja SEECP-om, Roćen je kazao kako je proteklo razdoblje obilježeno napretkom svih članica SEECP-a i značajnim iskorakom na putu ka europskim i euroatlanskim integracijama. On je kazao i da primjer Hrvatske, koja je završila pregovore o pristupanju EU, ohrabruje i uvjerava sve da su ciljevi dostižni. "To nas dodatno potiče da s više entuzijazma gradimo društvo stabilne demokracije, dijaloga, tolerancije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva, poštujući ljudska i manjinska prava" rekao je Roćen i dodao da zato "regionalna suradnja mora postati način življenja i neodvojivi dio europske politike zemalja jugoistočne Europe".

Crnogorski ministar vanjskih poslova rekao je kako je su zajedničke aktivnosti unutar SEECP-a usmjerene ka regionalnoj stabilnosti, a kao poseban uspjeh istaknuo je usvajanje zajedničke strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalna inicijativa inicirana 1996. godine s ciljem jačanja međusobnih odnosa i suradnje između zemalja jugoistoka Europe, okuplja 12 zemalja: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumunjsku, Sloveniju, Srbiju i Tursku.

Crna Gora je zadnjih godinu dana predsjedala ovom inicijativom, a od nje predsjedanje preuzima Srbija. Preuzimajući dužnost predsjedatelja od Roćena, šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić rekao je da će prioriteti srbijanskog predsjedanja ovom inicijativom biti unapređivanje regionalne suradnje kao i realizacija strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.Na današnjem sastanku u Budvi dogovorena je zajednička deklaracija koja će biti usvojena u četvrtak na summitu šefova država ili vlada zemalja članica SEECP-a.