c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav uputio Saboru prijedlog Ustavnog zakona

30.06.2011 07:21 ZAGREB, 29. lipnja 2011.Hina, Saborski Odbor za Ustav u srijedu je sa sjednice Saboru na raspravu i glasovanje uputio prijedlog Ustavnog zakona o promjenama Ustava RH, po kojemu bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće regulirala ustavnim zakonom.

Završna je to faza u proceduri promjene Ustava, na prijedlog Vlade kojoj je namjera kroz ustavni zakon osigurati trajnu i kontinuiranu skrb za sve branitelje, podizanjem njihovih prava na ustavnu razinu. Naime, na prijedlog Odbora Sabor je ranije većinom glasova odlučio pristupiti promjeni Ustava te je utvrđen i nacrt ustavnih promjena. No, sama promjena Ustava zahtijeva potporu dvije trećine zastupnika, dakle i oporbenih.

Oporba se, međutim, protivi tom prijedlogu, ocjenjujući ga predizbornim manipuliranjem braniteljskom populacijom, a njezini članovi ni danas nisu nazočili sjednici Odbora. Odbor je podržao vladin prijedlog novoga zakona o pučkom pravobranitelju, koji predviđa spajanje posebnih, specijaliziranih ureda pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim pučkog pravobranitelja. Pučki pravobranitelj imao bi pet zamjenika - za zaštitu i promicanje temeljnih ljudskih prava, prava djece, ravnopravnosti spolova, prava osoba s invaliditetom i starijih osoba.

Predviđeno je i spajanje ustanove Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja te osnivanje Savjeta za ljudska prava pučkog pravobranitelja kao savjetodavnog tijela koje razmatra i predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava. To bi tijelo, također, imalo zadaću osiguranja kontinuirane suradnje u području ljudskih prava između pučkog pravobranitelja, civilnog društva, akademske zajednice i medija.

U ime vlade, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan odbacio je prigovore da će spajanje pravobranitelja značiti slabljenje njihova položaja te neovisnosti, ističući da će novi zakon unaprijediti sustav zaštite temeljnih prava građana.