c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora

30.06.2011 07:20 ZAGREB, 29. lipnja 2011.Hina, Konačni prijedlog Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koji će poduzetnicima omogućiti da iskoriste pravo prvokupa i po povoljnim uvjetima otkupe zakupljene poslovne prostore u vlasništvu države ili lokalne zajednice, dobio je u srijedu u saborskoj raspravi potporu i vladajućih i oporbe.

Najviše primjedbi u raspravi izazvala je, međutim, odredba po kojoj će se kupovnu cijenu morati platiti odjednom, s maksimalnim rokom isplate od 90 dana, bez mogućnosti obročne otplate. Poduzetnici će na temelju ovoga zakona moći, bez natječaja i licitacije, kupiti poslovne prostore u državnom vlasništvu, a korisnik zakupa moći će kupiti prostor po tržišnoj cijeni uz popust od maksimalno 30 posto, koji će mu se priznati za neamortizirana ulaganja.

Uvjet za stjecanje prava na kupnju jest da korisnik prostora uredno, najmanje pet godina, izvršava sve obveze iz ugovora o zakupu. Klub HDZ-a dao je potporu predloženom zakonu, ali i, kako je rekla Marina Matulović Dropulić, predložio amandmane kojima bi se omogućila obročna otplata kupoprodajne vrijednosti, te obveza plaćanje zatezne kamate na neplaćenu zakupninu. "Ne bi bilo fer da neki plaćaju uredno, a drugi jednostavno nisu tri godine plaćali zakupninu i da im ta vrijednost ostane ista", poručila je.

Pozdravila je, međutim, što se predloženim zakonom pojednostavljuje poslovanje maloga gospodarstva, te što će se svi dokumenti potrebni za zakup ili kupnju poslovnih prostora moći dobiti na jednom mjestu. "Isto tako dobro je da je ovim prijedlogom prihvaćena inicijativa Hrvatske obrtničke komore da se omogući prodaja i poslovnih prostora u vlasništvu svih jedinica lokalne samouprave", rekla je podsjetivši na slučaj Grada Zagreba koji se, dodala je, strašno mučio s načinom kako prodati poslovne prostore u svom vlasništvu.

Ivo Jelušić istaknuo je da Klub SDP-a podržava zakonski prijedlog, ali i amandman Ane Lovrin (HDZ), koji predviđa obročnu otplatu. "Tako bi se dala šansa i onim poduzetnicima koji nisu u stanju kupiti prostor odmah i iskeširati sve u isti čas", rekao je Jelušić, istaknuvši da bi obročna otplata zahtijevala i definiranje osiguranja i obračuna kamata. I Danica Hursa (HNS/HSU) pozdravila je što se predloženim zakonom pojednostavljuje poslovanje malog gospodarstva, ali i upitala zašto nije prethodno sačinjena cjelovita analiza i popis poslovnih prostora u zakupu.

Na iznesene prijedloge i primjedbe odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan u završnom osvrtu, istaknuvši da su svi predloženi amandmani prihvatljivi i da će ih se razmotriti. "Ono što je rasprava iznjedrila, i što bi bilo vrlo uputno prihvatiti, to je mogućnost obročne isplate", zaključio je Pičuljan. Potporu je u kratkoj raspravi dobilo i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o unaprjeđenju suradnje u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala.

Tim se sporazumom uspostavlja pravni okvir za suradnju dviju država u području uzajamne razmjene referentnih podataka iz datoteka nacionalnih sustava za automatsku identifikaciju otisaka prstiju, regulira se pristup referentnim podacima u analitičkim DNK datotekama, te se propisuje način uzajamnog dostavljanja osobnih i drugih podataka. Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o o Prijedlogu zakona o pučkom pravobranitelju.