c S
Dnevne novosti

Sabor u petak o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2010.

01.07.2011 07:17 ZAGREB, 30. lipnja 2011.Hina, Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja u petak razmotriti izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prošloj godini, po kojemu je broj pritužbi građana i građanki na račun spolne i rodne diskriminacije povećan za 14,1 posto u odnosu na 2009. godinu.

Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik u izvješću navodi kako i dalje postoje značajne razlike u plaćama između muškaraca i žena na hrvatskom tržištu rada. Upozorava i na brojne pritužbe zbog spolnog uznemiravanja žena na radnom mjestu te diskriminacije trudnica na području rada. Vezano uz pitanje zapošljavanja, nezaposlenost žena u 2010. nešto je pala, ali samo stoga što je porasla nezaposlenost muškaraca, navodi pravobraniteljica.

Ured pravobraniteljice lani je radio na ukupno na 742 predmeta, od čega je 655 predmeta otvoreno u 2010. godini, a 77 ih je preneseno iz ranijih godina. U 53,3 posto slučajeva pritužbe su podnijele žene, u 10,2 posto slučaja muškarci, a u ostalim slučajevima državna tijela i institucije, nevladine udruge i sama pravobraniteljica. Najviše pritužbi bilo je s područja Grada Zagreba (48 posto), zatim s područja Osječko-baranjske županija (7,6 posto), Zagrebačke (7,0 posto), Primorsko-goranske (5,7 posto), Splitsko-dalmatinske (4,8 posto) te drugih županija.

Vlada je u svom očitovanju upozorila na koncepcijski nedostatak izvješća, odnosno da preporuke ne čine poseban dio izvješća, što, navodi se, otežava njihovu vidljivost te posljedično lakše provođenje. "Jedine konkretne preporuke postoje u dijelu izvješća koji se odnosi na analizu primjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u odnosu na žrtve nasilničkog ponašanja u obitelji, dok su u većini ostalih dijelova preporuke neodređene i nekonkretizirane", navodi vlada. Po najavi predsjedavajućeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, Sabor bi sutra u 12 sati trebao glasovati o dosad raspravljenim točkama dnevnoga reda.