c S
Dnevne novosti

Zagrebački Filozofski fakultet od srijede obustavlja studijski proces

01.07.2011 07:02 ZAGREB, 30. lipnja 2011.(Hina), Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta u Zagrebu u četvrtak je objavilo da od srijede 6. srpnja obustavlja sve studijske procese sve dok se iz saborske procedure ne povuku prijedlozi triju zakona o visokom obrazovanju koje je vlada u proceduru uputila 21. lipnja.

Vijeće, u izjavi upućenoj državnim institucijama te akademskoj i široj javnosti, "podsjeća da je nizom svojih odluka argumentirano upozoravalo na neprihvatljivost zakonskih prijedloga i načina na koji se oni nameću usprkos argumentima akademske zajednice i otporu uvjerljive većine sveučilišnih, znanstvenih i drugih institucija". Stoga je Vijeće, dodaje se u izjavi, u više navrata zahtijevalo potpuno odbacivanje nacrta prijedloga zakona.

Budući da opći otpor akademske zajednice nije imao nikakva učinka, nego je Vlada RH 21. lipnja uputila prijedloge zakona u saborsku proceduru, Vijeće je, kako se navodi, slijedom prethodnih upozorenja i odluka na današnjoj sjednici donijelo odluku da se obustavlja studijski proces u svim vidovima od srijede 6. srpnja, sve dok se prijedlozi zakona ne povuku iz saborske procedure, odnosno za vrijeme zasjedanja Sabora.

Usto, Vijeće predlaže Senatu Sveučilišta u Zagrebu da na sjednici 5. srpnja donese odgovarajuću odluku o obustavljanju studijskoga procesa u svim vidovima do povlačenja prijedloga zakona iz saborske procedure, čime se Vijeće Filozofskoga fakulteta priklanja već iznesenim prijedlozima Pravnog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vijeće predlaže i da se nakon povlačenja zakona iz saborske procedure u dogovoru državnih i akademskih čimbenika formiraju šire stručne radne skupine koje bi radile na strateškim osnovama i zakonskim rješenjima reforme sustava znanosti i visokog obrazovanja.