c S
Dnevne novosti

HEP: kućanstva s manjom potrošnjom struje od srpnja bez državne subvencije

05.07.2011 07:16 ZAGREB, 4. srpnja 2011.(Hina), Kućanstva koja godišnje troše manje od 3.000 kilovatsati (kWh) električne energije i u protekle su tri godine spadali u tzv. subvencionirane kupce, od početka srpnja su ostali bez te subvencije, što će praktično za njih značiti veće izdatke za struju, mjesečno u prosjeku za sedam do 11 kuna, proizlazi iz obavijesti koju je u ponedjeljak Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavio na svojim internet stranicama.

"Dana 30. lipnja 2011. istekao je rok primjene Odluke Vlade Republike Hrvatske o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije temeljem koje su subvencionirani kupci električne energije kategorije kućanstvo s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh", stoji u HEP-ovoj obavijesti kupcima s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh. Od 1. srpnja 2011. svi kupci u sustavu javne usluge opskrbe električnom energijom plaćaju električnu energiju po cijenama utvrđenim tarifnim sustavom za proizvodnju, prijenos, distribuciju i opskrbu električnom energijom, objavljenim na internetskim stranicama HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o., ističu iz HEP-a iz kojeg pozivaju sve kupce koji su do sada ostvarivali pravo na subvenciju da HEP-u dostavi stanje svojih brojila.

Po podacima HEP-a, u kategoriji kućanstva u Hrvatskoj je oko 2,1 milijun mjernih mjesta, a subvencija se do sada ostvarivala na oko 1,6 milijuna mjernijih mjesta. Koliko će točno ta kućanstva koja sada ostaju bez subvencije više izdvajati za struju ovisi o njihovoj potrošnji (jer su i subvencije bile različite i ovisile su o potrošnji), navikama potrošnje (koliko troše u višoj, a koliko u nižoj tarifi), no, prema neslužbenim procjenama, prosječno će to biti 7 do 11 kuna više mjesečno. Pravo na subvenciju uvedeno je 1. srpnja 2008. godine, kada je Vlada bila odobrila HEP-u poskupljenje struje za 20 posto, ali je usvojila i mjere za ublažavanje tog porasta, pa je poskupljenje bilo različito, ovisno o godišnjoj potrošnji struje.

Tako sredinom 2008. godine struja uopće nije poskupila za oko 960 tisuća kućanstava čija je godišnja potrošnja bila manja od 2.000 kWh, kućanstvima s potrošnjom od 2.001 do 2.500 kWh struja je poskupila za 5 posto, a onima sa godišnjom potrošnjom od 2.501 do 3000 kWh za 10 posto, a za te je kategorije kućanstava država iz državnog proračuna HEP-u nadoknađivala razliku do odobrenog povećanja cijene za 20 posto. Vlada je u protekle tri godine nekoliko puta produžavala važanje odluke o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije, zadnji put krajem prošle godine, a ta je odluka vrijedila do 30. lipnja ove godine.

HEP u svojoj obavijesti poziva kupce koji su ostvarivali pravo na subvenciju da mu dostave stanje svojih brojila. Stanje brojila može se dostaviti putem besplatnog telefona 0800-0555, internetskih stranica www.hep.hr, potrošačkog telefona lokalne elektre (objavljen na računima za električnu energiju). HEP poziva da se stanje brojila dostavi do 10. srpnja, a kupcima koji to ne dostave HEP Operator distribucijskog sustava procijenit će stanje na dan 1. srpnja 2011. godine.