c S
Dnevne novosti

Austrijski, njemački, slovenski i srbijanski policajci u Istri

05.07.2011 07:10 PULA, 4. srpnja 2011.Hina, U okviru projekta hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova "Sigurna turistička sezona", koji se provodi od 2006., u Istri će do 5. rujna boraviti po dva policajca iz Austrije i Njemačke te po jedan iz Slovenije i Srbije, rečeno je u ponedjeljak na  konferenciji za novinare u istarskoj Policijskoj upravi (PU).

Austrijski, njemački i slovenski policajci obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, bez naoružanja, osim austrijskih policijskih službenika kojima je to ove godine omogućeno potpisanim memorandumom. "Zadaća stranih policijskih službenika jest pomoći našim policajcima u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice radi bolje komunikacije i suradnje s turistima, prevencije kaznenih djela te unaprjeđenja sigurnosti prometa", kazao je načelnik PU-a Mladen Blašković.

Dodao je da će oni biti raspoređeni u Puli i Poreču. Za razliku od svojih kolega u odorama službenik srbijanske kriminalističke policije, kako je rečeno, sudjelovat će u sprječavanju kriminala, osobito složenih oblika organiziranoga međunarodnog kriminala, kao što su trgovina ljudima, ropstvo i prostitucija. "Sigurnost je usko povezana s turizmom i ona je preduvjet za provedbu uspješne turističke sezone. Hrvatska je na glasu kao sigurna zemlja i stoga nam je jako važno da i ovogodišnja turistička sezona protekne bez izgreda", poručio je načelnik Blašković.

Načelnik sektora policije Marko Petković izvijestio je kako je prošle godine u Istri prijavljeno 7100 kaznenih djela te da ih je više od 60 posto počinjeno u tijeku turističke sezone. Stoga je, osim stranih, u rad istarskog PU-a u tijeku sezone uključeno i 28 policijskih službenika iz unutrašnjosti Hrvatske.