c S
Dnevne novosti

Odbor: potpora paketu zakona o visokom obrazovanju

06.07.2011 07:17 ZAGREB, 5. srpnja 2011.Hina, Saborski Odbor za zakonodavstvo dao je u utorak jednoglasnu potporu paketu zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, a iako predstavnika oporbe nije bilo, u raspravi su sveučilišni profesori i pravni stručnjaci iznijeli brojne primjedbe na pojedine zakonske odredbe.

Vanjski član Odbora, nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić upozorio je da se Ustavni sud pitanjem autonomije sveučilišta bavio sedam puta te da je u ovim zakonskim prijedlozima velik broj odredaba jednak onima koje je Ustavni sud ocjenjivao i ukinuo. "Sad ćemo reći - donesimo zakon pa neka ga Ustavni sud ukine. Ima li smisla ta igra, nisu li posljedice dosta ozbiljne", upitao je Klarić.

I drugim vanjskim članovima iz redova sveučilišnih profesora bile su dvojbene odredbe kojima se, kažu, ugrožava autonomija sveučilišta i ukida samostalnost fakulteta, ugrožava financiranje sveučilišta i budućnost njihova poslovanja. Vanjski član odbora, profesor na osječkom Pravnom fakultetu Srećko Jelinić upozorio je kako nema jamstva za financiranje razvojne i izvedbene komponente sveučilišta. Zakonski prijedlozi izazivaju dvojbe u budućnost sveučilišta i sigurnost njihova poslovanja. Ne znamo kako će biti sutra, rekao je Jelenić.

I profesor Davor Derenčinović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta smatra da odredbe predloženih zakona dovode u pitanja ustavna načela, a osvrnuo se i na pitanje sudbine fakultetske imovine s obzirom na to da fakulteti gube pravnu osobnost. U ime vlade, koja je predlagatelj zakona, državna tajnica u Ministarstvu znanosti Ivana Mrkonjić rekla je kako se ostavlja mogućnost trećeg čitanja zakona kako bi se izbjegle dvojbe, ali i upozorila da konceptu integriranih sveučilišta teže sve razvijene zemlje.

Pozvala je cijelu pravnu struku na sudjelovanje u iznalaženju najboljeg rješenja integracije hrvatskih sveučilišta. Duboko vjerujem da je taj koncept koji ima cijeli razvijeni svijet dovoljno dobar i za Hrvatsku", istaknula je Mrkonjić.