c S
Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o izmjenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

07.07.2011 07:19 ZAGREB, 6. srpnja 2011.(Hina), Zastupnici Hrvatskoga sabora u četvrtak će nastaviti rad raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koje slijede strateške smjernice određene Strategijom reforme pravosuđa za razdoblje 2011. – 2015. u vezi unaprijeđivanja propisa važnih za učinkovit postupak pred pravosudnim tijelima.

Među ostalim, to uključuje rasterećivanje pravosudnih dužnosnika od nesudbenih poslova i u vezi je s uvođenjem modernoga sustava sudskih pristojba. Suce kao najkvalificiranije djelatnike u pravosudnom sustavu rasterećuje se od odlučivanja o oslobođenju od plaćanja sudskih pristojbi te oslobođenju od plaćanja troškova postupka te ih se, na taj način, rasterećuje od nepotrebnih nesudskih poslova i daje se daljnji prinos podizanju učinkovitosti pravosuđa.

Predloženim izmjenama i dopunama nastoji se postići veća učinkovitost sustava besplatne pravne pomoći, funkcionalniji postupak odobravanja pravne pomoći i ubrzanje postupka u cjelini. Sjednica Hrvatskoga sabora počet će u 9,30 sati.