c S
Dnevne novosti

DIP pozvao pripadnike nacionalnih manjina na izbore u nedjelju

08.07.2011 07:06 ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u četvrtak birače - pripadnike nacionalnih manjina da u nedjelju 10. srpnja izađu na raspisane izbore za članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina.

Glasovanje će trajati od 7 do 19 sati, a biračko mjesto zatvara se u 19 sati. Biračima koji se zateknu na biračkom mjestu omogućit će se glasovanje i nakon 19 sati, ističe DIP u današnjem priopćenju. Podaci o prihvaćenim kandidaturama dostupni su na internet adresi www.izbori.hr. Prema podacima Ministarstva uprave, na dan 5. srpnja 2011., u zaključenom i potvrđenom popisu birača po općinama, gradovima i županijama, u Republici Hrvatskoj bilo je ukupno 362.317 birača, a od tog broja 348.447 birača ima pravo birati članove vijeća nacionalnih manjina na razini županije, a 13.870 birača ima pravo birati predstavnike nacionalnih manjina na razini županije.

Izborni materijali za provedbu glasovanja na dan izbora (glasački listići, zapisnici o radu biračkih odbora i drugi materijali) dostavljeni su nadležim izbornim povjerenstvima radi prosljeđivanja biračkim odborima. Izborna promidžba počela je 4. lipnja od ponoći i traje do ponoći 8. srpnja. Na dan koji prethodi danu održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta u 19 sati, zabranjena je svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili procjena rezultata, dakle od ponoći 9. srpnja do 19 sati 10. srpnja.

Ispitivanje javnog mijenja i opredjeljenja birača o glasovanju dopušteno je i za vrijeme trajanja izbora, a razultate ispitivanja ne smije se objavljivati do zatvaranja birališta. Na dan izbora na biračkim mjestima pravo promatranja imaju registirane udruge nacionalnih manjina i pripadnici nacionalne manjine-birači koji su predložili kandidate za izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave, nevladine udruge registirane u Hrvatskoj kao udruge koje djeluju na području nezavisnog promatranja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava i strani promatrači.

Na dan izbora, DIP će objaviti podatke o odazivu birača do 11 sati na svojim internet stranicama u 12 sati, a o odazivu birača do 16 sati izvijestiti će se u 17 sati. Nakon što nadležna izborna tijela utvrde rezultate glasovanja odmah će objaviti rezultate izbora i, po njihovoj konačnosti, dostaviti ih Državnom izbornom povjerenstvu. DIP će nakon zaprimanja konačnih rezultata izbora objaviti cjelovitu informaciju o provedenim izborima, stoji u priopćenju.