c S
Dnevne novosti

Croatia summit o nastavku proširenja EU

11.07.2011 07:14 DUBROVNIK, 9. srpnja 2011.(Hina), Europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe ostaje otvorena, a proširenje Europske unije nastavlja se, zaključili su u subotu u Dubrovniku sudionici Croatia Summita na raspravi o proširenju.
"Hrvatski uspjeh poticaj je zemljama jugoistočne Europe i ohrabruje ih u nastojanju da postignu sljedeći stupanj u svojem približavanju europskim integracijama", rekao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Da bi se izbjegli problemi u približavanju zemalja regije, kao i "zamor" zemalja članica, nužno je da se sve zemlje drže svojih obveza "jer je to jedini način da se ostvari idući krug europskom proširenja, što je naš zajednički interes i zajednički cilj", rekao je Jandrokvić.

Otvorenost Europske unije za primanje novih članica iz zemalja jugoistočne Europe važno je jamstvo pozitivna ishoda tranzicije u toj regiji.

Pregovarački proces zahtjevan je i podrazumijeva sveobuhvatne i temeljite prilagodbe i reforme, ali je i najbrži i najučinkovitiji način da se zemlje regije transformiraju u države utemeljene na vladavini prava, poštivanju ljudskih prava slobodnog tržišta i poduzetništva, zaključili su sudionici Trećeg panela Croatia summita u Dubrovniku.

Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu, govorila je o tome kako je Europska unija doživjela neuspjeh u Bosni i Hercegovini.

"Nismo uspjeli u borbi protiv nekih događaja i političara", rekla je Pack. "Dayton je bio dobar za završetak rata, ali nije lako živjeti u skladu s njime", dodala je.