c S
Dnevne novosti

Odbor: potpora Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama

12.07.2011 07:22 ZAGREB, 11. srpnja 2011.Hina, Saborski Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo podržao je konačni prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, prema kojemu bi mogućnost legalizacije imali vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do 21. lipnja ove godine.
Zakonom je utvrđena mogućnost legalizacije objekata, ali vodeći računa o zaštićenim područjima, području nacionalnih parkova, pomorskome dobru, prometnim koridorima.

Zakonom će se, ističu u vladi, riješiti problem 150 tisuća nelegalnih objekata u Hrvatskoj, a koji u proteklih 40 godina nije riješen. Svi koji žele legalizirati svoju nelegalnu nekretninu zahtjev za to moći će podnijeti do kraja 2012. godine.

U odnosu na prvo čitanje promijenjen je i omjer u kojem će se prihod od naknade dijeliti između države i lokalnih jedinica, prvotno je bio predviđen omjer 75:25 u korist države, a sada bi to bilo pola-pola.

Odbor je većinom glasova podržao i izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, pri čemu su iz resornog ministarstva i HDZ-a odbacili kritike da zakon pridonosi betonizaciji i apartmanizaciji obale, ističući suprotno, da još više se štiti sustav prostornog planiranja.

Predstavnici Zelene akcije, koji su kao gosti nazočili sjednici odbora, prigovorili su da će to što se i ovim zakonom dopušta tzv. etažiranje nanijeti veliku štetu, posebno obalnom prostoru, zauzimajući se za zabranu etažiranja.

No, HDZ-ovi članovi odbora te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva isticali da su zakonska rješenja predviđaju čvrste zaštitne mehanizme da se ta prijetnja ne bi ostvarila.

Predsjednica Odbora Marina Matulović Dropulić pritom je kazala kako ju smeta da se cijela javna rasprava o tom zakonu svodi samo na etažiranje, naglasivši da su osnovni ciljevi zakona ubrzanje procedure izrade i donošenja prostornih planova kao preduvjeta bilo kakvih zahvata u prostor.