c S
Dnevne novosti

Odbor za pravosuđe podržao prijedlog novog KZ-a

12.07.2011 07:26 ZAGREB, 11. srpnja 2011.Hina, Odbor za pravosuđe je Hrvatskom saboru jednoglasno predložio da u prvom čitanju podrži prijedlog novog Kaznenog zakona (KZ), kojega je predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ) nazvala jednim od najvažnijih političkih zakona.
"Kazneni zakon jedan je od najvažnijih političkih zakona jer govori što je poželjno, a što nepoželjno ponašanje u društvu i zato je možda najpolitičniji zakon", poručila je Lovrin. Prijedlog novog KZ-a predstavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, istaknuvši kao novinu novo kazneno djelo neisplate plaća za koje bi se teretilo poslodavce kojih zbog neopravdanih razloga svojim radnicima na isplaćuju plaće, a za što je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Ministar je naglasio kako nije riječ o nikakvom udaru na poslodavce, jer se predviđa sankcioniranje samo onih poslodavaca za koje se u postupku utvrdi da su imali sredstva namijenjena isplati plaća, ali ih namjerno nisu utrošili u tu svrhu, već kako bi sebi ili drugome priskrbili protupravnu korist.

"To ne znači da onaj tko ne isplaćuje plaće automatski potpada pod kaznenu sferu", istaknuo je Bošnjaković. Zakonskim prijedlogom, maksimalna kazna za osobito teška kaznena djela je s dosadašnjih 40 godina povećana na 50 godina, a bit će izrečena, kako je rekao ministar, ako zbroj pojedinačnih teških kaznenih djela premaši predviđenu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Novine su vezane i za kažnjavanje zlostavljanja na radu (mobbing), a predviđena je kazna zatvora od jedne godine, za teže slučajeve do tri godine, dok za kazneno djelo silovanja više nije potrebno dokazivati prisilu nego je dovoljno dokazati da nije bilo pristanka. Novo je kazneno djelo i obijesna vožnja.

Predsjednica Odbora Ana Lovrin upitala je li moguće vozaču koji ponavlja kaznena djela oduzeti vozilo kao sredstvo počinjenja kaznenog djela, na što joj je predsjednica radne skupine Ksenija Turković odgovorila kako se umjesto toga odlučilo postrožiti sigurnosnu mjeru zabrane vožnje.

Upitno je, kazala je Turković, oduzimati vozilo jer se većina prometnih nesreća, pa i onih sa smrtnom posljedicom, događa iz nehaja. Lovrin je zanimalo i zašto se, unatoč tomu što se zastara više ne bi dijelila na relativnu i apsolutnu već bi postojao jedinstveni zastarni rok, ipak ne bi ostavilo apsolutnu zastaru za najteža kaznena djela.

Turković joj je odgovorila kako je radna skupina o tome dugo razgovarala, ali da je zaključeno kako to ipak ne bi bilo u skladu s hrvatskom pravosudnom tradicijom, te da ne zastarjevaju samo kaznena djela koja se kao takva spominju i u međunarodnom pravu, poput ratnih zločina.

U novom zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo, iako će, rekao je Bošnjaković, zatvorska kazna za to djelo ipak biti iznimka, te će se u pravilu izricati novčana kazna ili rad za opće dobro.