c S
Dnevne novosti

Barroso: napuštanje eura za Portugal bi bila "tragedija"

12.07.2011 07:10 LISABON, 12. srpnja 2011.(Hina/Reuters), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u ponedjeljak kako bi napuštanje eura za Portugal bila "tragedija".
Bivši portugalski premijer Barroso, u intervjuu za lokalnu portugalsku televiziju RTP, napuštanje eura ocijenio je "scenarijem koji ne treba uzeti u obzir".

"To bi bila tragedija za Portugal", rekao je, upitan za komentar prijedloga nekih ekonomista da bi ta zemlja trebala napustiti euro.

Barroso je uvjeren da Portugal može ispuniti ekonomske uvjete financijske pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, u iznosu od 78 milijardi eura, te da će mu to omogućiti ponovni gospodarski rast.

"Portugal ima sve uvjete da napusti ovu tešku situaciju", rekao je Barroso, dodajući kako nova vlada desnog centra u potpunosti podupire uvjete zajma.

Nova portugalska vlada, sastavljena prošloga mjeseca, obećala je da će brzo donijeti mjere štednje te odmah početi s provedbom uvjeta za dobivanje 78 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći EU-a i MMF-a.

One uključuju poreznu reformu, smanjenje proračunske potrošnje i dugo odgađane strukturne reforme.

Barroso smatra da pronalaženje rješenja za dug zemalja euro zone otežava potreba zajedničkog sporazuma među svim članicama.

"Postoje određeni (gospodarski) problemi u zemljama, poput onih u Portugalu, ali također i problemi u postizanju zajedničkog odgovora na takvo stanje", rekao je.