c S
Dnevne novosti

U petak najvjerojatnije izvanredni summit euro zone

13.07.2011 07:12

BRUXELLES, 12. srpnja 2011.Hina, Čelnici 17 zemalja eurozone razmatraju mogućnost da se okupe na izvanrednom summitu u petak u Bruxellesu zbog pogoršanja dužničke krize, doznaje se u utorak iz diplomatskih izvora.

Diplomatski izvori navodi razmatranje mogućnost sazivanja summita u petak i da će se on najvjerojatnije i održati.

Istodobno, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je nakon susreta sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Zapaterom da odluka o summitu euro zone u petak nije donesena, ali da "ona nije isključena" U euro zoni se pribojavaju da bi se grčka dužnička kriza mogla proširiti na Italiju i Španjolsku, što bi dovelo u pitanje i sam opstanak monetarne unije.

Cijena zaduživanja Italije i Španjolske na financijskim tržištima postaje sve veća zbog čega postoji strah da se krize proširi i na te zemlje, čije bi spašavanje koštalo puno više od spašavanja Grčke, Portugala i Irske.

Ministri financija euro zone u ponedjeljak su nakon maratonskog sastanka najavili da će donijeti nove mjere za pomoć Grčkoj i pojačati instrumente za borbu protiv širenja krize, što ipak nije umirilo financijska tržišta.

Zemlje euro zone eurozone pokušavaju sastaviti novi paket pomoći za Grčku koji će uključivati i angažman privatnog sektora.