c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske

14.07.2011 07:22 ZAGREB, 13. srpnja 2011.Hina, Saborski zastupnici nastavljaju rad raspravom o prijedlogu Zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske kojim se predlaže osnivanje središnjega državnog ureda i Vladina savjeta za Hrvate izvan Hrvatske.
Predviđeno je i uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva, uređivanje odnosa između tijela koja u svom djelokrugu imaju poslove vezane za Hrvate izvan Hrvatske, zaštita njihovih prava i interesa jačanjem njihovih zajednica.

Također se propisuju mjere i aktivnosti za olakšavanje povratka i useljavanja.

Po tom zakonu Hrvati izvan Hrvatske su pripadnici suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pripadnici hrvatske manjine u europskim zemljama i Hrvati iseljenici u prekomorskim i europskim zemljama i njihovi potomci.

Po predloženu zakonu Hrvatska svoj odnos s Hrvatima izvan zemlje temelji na uzajamnoj suradnji i pružanju pomoći te jačanju njihovih zajednica, poštujući pri tome sve posebnosti i različite potrebe hrvatskih zajednica izvan Hrvatske.

Poseban je cilj povezati sve Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje u ostvarivanju hrvatskoga kulturnog zajedništva kao skupa svih kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, informativnih, gospodarskih, športskih i drugih društvenih djelatnosti bitnih za očuvanje i jačanje hrvatskoga identiteta i napretka.