c S
Dnevne novosti

Sabor razmotrio Zakone o javnoj nabavi i udomiteljstvu

14.07.2011 07:26 ZAGREB, 13. srpnja 2011.Hina, Saborski zastupnici završili su rad razmotrivši konačni prijedlog Zakona o javnoj nabavi koji bi trebao omogućiti učinkovitiji postupak javne nabave, ukloniti nepotrebne administrativne zapreke i uskladiti je sa stečevinama EU-a, a uz ostalo predviđa i više naknade za žalbeni postupak.
Zakonom se uređuju postupci sklapanja ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma radi nabave robe, radova ili usluga, pravna zaštita u vezi s tim postupcima i nadležnost središnjeg tijela državne uprave nadležnog za sustav javne nabave. Također su propisana i izuzeća od primjene zakona te provedba nabave za potrebe obrane i sigurnosti koja će se detaljnije urediti uredbom o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti.

Ukupna vrijednost javne nabave je u 2009. iznosila 40,6 milijarda kuna, a lani 24,8 milijarda, što je znatan čimbenik u ukupnoj hrvatskoj gospodarskoj aktivnosti. Oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo donošenjem Zakona po hitnom postupku. Zlatko Koračević (HNS-HSU) ocijenio je da je riječ o prenormiranu i birokratiziranu zakonskom prijedlogu te da postupak javne nabave treba svesti u primjerene okvire, prije svega, vremenske.

Smatra kako nema razloga da prijedlog ne ide u još dva čitanja kako bi mogao postati prihvatljiv. Dodatno čitanje predložio je i Luka Denona (SDP) koji drži kako treba donijeti kvalitetan zakon koji bi omogućio ravnopravnost u javnoj nabavi robe i usluga. Stoga smatra da nije dobro da zakon stupa na snagu 1. siječnja 2012. jer predviđa previše iznimaka, a upozorio je i na neravnopravan položaj nekih sudionika u javnoj nabavi.

Davor Huška (HDZ) ocijenio je da je postupak javne nabave znatno unaprijeđen, no da zahtijeva daljnja poboljšanja te je u tom smislu istaknuo uvođenje novih zakonodavnih rješenja za provedbu Zakona.

Zastupnici su završili i raspravu o konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu kojim se uređuju uvjeti koje mora ispunjavati udomiteljska obitelj, način obavljanja i prestanak obavljanja udomiteljstva te druga pitanja povezana s udomiteljstvom. Jedan od glavnih ciljeva Zakona je kvalitetniji i brži razvoj udomiteljstva i omogućavanje skrbi udomljivanjem unaprijed navedenih korisničkih skupina za koje do sada nije bilo razvijenih oblika kvalitetna udomiteljstva.

Udomiteljska skrb predstavlja zamjensku obiteljsku skrb djetetu ili odrasloj osobi koja svoje životne potrebe ne može ostvariti u vlastitoj obitelji. Zakonom o socijalnoj skrbi udomiteljstvo je definirano kao oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku osigurava stanovanje, prehrana, čuvanje, odgoj, briga za zdravlje i obrazovanju te njegove druge potrebe.

Navedene potrebe osigurava udomiteljska obitelj koja mora ispunjavati propisane uvjete (stambene, socijalne i druge) koje će smještenoj osobi osigurati primjerenu skrb, a procjenjuje ih zavod za socijalnu skrb u županiji po mjestu prebivališta udomitelja i njegove obitelji.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva i socijane skrbi Ante Zvonimir Golem je, obrazlažući prijedlog, kazao kako je njime, među ostalim, predviđena podjela udomiteljstva na četiri kategorije - tradicionalno, specijalizirano, povremeno i hitno.

U ime (HNS-HSU) Danica Hursa kazala je kako se Savez udomitelja ne slaže s uvjetima za udomitelje jer smatraju da stručna sprema ne bi trebala biti presudan čimbenik, već uzoran status osobe kao udomitelja. Karmela Caparin (HDZ) najavila je potporu zakonskom prijedlogu pozdravivši što se zakonom uvodi registar udomiteljskih obitelji.