c S
Dnevne novosti

Plenković s predstavnicima Europske komisije

14.07.2011 07:14 ZAGREB, 13. srpnja 2011.(Hina), Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković održao je u srijedu sastanak sa predstavnicima Europske komisije na temu daljnjih aktivnosti u izvješćivanju tijela Europske unije o izvršavanju obveza nakon zaključenja pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, priopćio je MVPEI.
Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo nedavnim zaključenjem pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji čime je priznat sveukupan napredak koji je Hrvatska ostvarila u ispunjavanju svih obveza koje proizlaze iz pregovora.

Razgovaralo se o dinamici i modalitetima rada na dovršetku teksta Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kao i o predstojećim aktivnostima vezanim za izradu i predstavljanje ovogodišnjeg Izvješća Europske komisije o napretku Republike Hrvatske za 2011. godinu.

Predstavnici Europske komisije pobliže su objasnili mehanizam i sadržaj procesa praćenja ispunjavanja obveza od strane Republike Hrvatske od završetka pregovora pa do ulaska u punopravno članstvo Unije.

Plenković je naglasio da Hrvatska ostaje predana ispunjavanju svih obveza, čime dokazuje svoju vjerodostojnost i punu spremnost za članstvo u Uniji.

Hrvatska je već uspješno provela tri kruga monitoringa odnosno pregleda ispunjavanja obveza u svim zatvorenim poglavljima pregovora, a početkom tjedna izvijestila je Europsku komisiju o stanju izvršavanja preuzetih obveza i u četvrtom krugu monitoringa, navodi se u priopćenju.

Sa strane Europske unije na sastanku su sudjelovali šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, načelnik Odjela u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Dirk Lange te Allan Jones iz Opće uprave za proširenje Europske komisije.