c S
Dnevne novosti

Sabor o nacionalnoj politici ravnopravnosti spolova

15.07.2011 07:20 ZAGREB, 14. srpnja 2011.Hina, Iako je prijedlog Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2011. do 2015. dobio potporu svih saborskih klubova, složnih u ocjeni da je u Hrvatskoj još uvijek prisutna diskriminacija žena na tržištu rada i podzastupljenost u donošenju političkih i javnih odluka, iz SDP-a su upozorili na deklarativnost i neprovedivost dijela predloženih mjera.
"Najveći su problemi i najveća diskriminacija na tržištu rada, ali ni iz ovih mjera ne vidimo neku značajniju promjenu, posebno u smislu uravnoteženja obiteljskog i profesionalnog života žena", ustvrdila je Gordana Sobol (SDP). Upozorila je na nedorečenost i neprovedivost dijela mjera, nedostatak analize dosad provedenog, nejasne financijske projekcije, kao i na nedovoljnu posvećenost pitanjima ženskog zdravlja.

"Puno premalo" donosi ova nacionalna politika, rekla je Sobol, najavivši da će SDP ipak dati potporu, ali i podnijeti amandmane kojima će, među ostalim, tražiti da se iz naziva ukloni riječ "promicanje" koja, kaže, sugerira deklarativnost a ne provedbu u praksi. Na njezine primjedbe reagirala je Đurđica Sumrak (HDZ), ocijenivši da "ukazivanje i preporuke" nisu nedostaci, već pozitivni koraci koji su dosad doveli do novih zakonskih regulativa, primjerice Nacionalne strategije borbe protiv nasilja nad ženama.

"Ovo je četvrta hrvatska nacionalna strategija ravnopravnosti spolova, neke zemlje EU nemaju niti jednu", istaknula je Sumrak. Njezina stranačka kolegica Karmela Caparin pozdravila je promicanje zapošljavanja žena u informacijsko-komunikacijskom sektoru te predviđeno povećanje udjela žena u upravama sportskih saveza i organizacija.

Najviše pomaka očekuje pak od kampanje upoznavanja javnosti s antidiskriminacijskim zakonodavstvom te kampanje za povećanje sudjelovanja žena u političkom i javnom odlučivanju. Najavljujući potporu Kluba HSS-a, Marijana Petir izrazila je neslaganje svoje stranke s, kako kaže, prenaglašenim isticanjem LBTG osoba u prijedlogu nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

"LBGT osobe, koje su u manjini zapravo žele i zakonom propisati što bi o njima većina trebala misliti", rekla je istaknuvši da je "pravo pitanje tko štiti prava većine u Hrvatskoj, tko štiti obitelj u Hrvatskoj, onako kako je to definirano kroz stoljeća i tradiciju". Danica Hursa (HNS/HSU) izrazila je pak nadu da će nova nacionalna politika osnažiti mehanizme za jačanje "rodne ravnopravnosti, jednakih mogućnosti na tržištu rada te uklanjanje nasilja nad ženama".

"Bitno je ta područja oživotvoriti jer ćemo samo tako postići veći stupanj ravnopravnosti spolova", poručila je. Prijedlog četvrte Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova uvodno je, u ime predlagatelja, predstavio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, na što mu je predsjedavajuća Željka Antunović čestitala kao prvom muškarcu koji je u Saboru predstavio politiku ravnopravnosti spolova.

"Hvala i čestitam, probili ste led", rekla je Antunović Uzelcu. Na kraju zasjedanja potporu saborskih klubova u kratkotrajnoj raspravi dobio je i konačni prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, kojom se uvode nova kaznena dijela za seksualno iskorištavanje i seksualno zlostavljanje djece, usklađena s novim Kaznenim zakonom.