c S
Dnevne novosti

Bebić: jesenska sjednica Sabora zadnja u ovom sazivu

18.07.2011 07:24 ZAGREB, 15. srpnja 2011.Hina, Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazio je zadovoljstvo radom parlamenta u ove tri i pol godine aktualnog saziva kojemu je na čelu, te kazao kako vjeruje da će iduće saborsko zasjedanje najesen biti i posljednje u ovom sazivu.
"Ova 23 zasjedanja u tri i pol godine..., bili smo u pravu kada smo rekli da Sabor neće biti usko grlo, nego da će zakone i odluke donositi na vrijeme. Koliko je to utjecalo na kvalitetu 'o tom po tom', o tome neka se javno raspravlja", izjavio je Bebić na konferenciji za novinare nakon što je zaključio ljetno zasjedanje Sabora.

Smatra, rekao je, kako svi mogu biti zadovoljni radom Sabora u ovom sazivu, te da će iduća sjednica Sabora najesen biti i posljednja u ovom sazivu parlamenta. S obzirom na njegovu raniju tvrdnju kako vjeruje da će aktualni saziv Sabora biti upamćen po usklađivanju domaćeg sa zakonodavstvom EU, novinari su Bebića pitali neće li ipak ostati upamćen po činjenici da je skinuto najviše zastupničkih imuniteta, da je najviše zastupnika pritvoreno, a neki su i osuđeni.

Bebić je odgovorio kako je Hrvatska u 20 godina od osamostaljenja prošla zahtjevan put, te da može biti zadovoljna što je sve u tom vremenu postigla. "U tom svemu bilo je i kršenja zakona, ovih i onih slučajeva koji su u tijeku tog burnog razdoblja u negativnom smislu činili jedno opterećenje, no i to smo savladavali.

Ne možemo kazati da smo to prepuštali nekoj sudbini, ili kolotečini, bez utjecaja onih koji su mogli utjecati da to prevladamo, razriješimo neka sporna i teška pitanja", poručio je. "Zato bi s više senzibiliteta trebalo sve to ocjenjivati i procjenjivati te na pojedine ekscesne slučajeve ne davati neki preveliki značaj, premda ih ne treba zanemarivati jer su korektiv naše politike i tu su mediji od velikog značaja da upozore na ono što bi moglo biti bolje", dodao je predsjednik Sabora.

Novinari su ga pitali i je li očekivao da će aktualni saziv Sabora biti onaj s najviše fizičkog udaljavanja zastupnika iz sabornice, na što im je Bebić odgovorio kako ne misli da su sjednice bile preburne, kao ni ekscesi "zbog kojih smo reagirali kako smo reagirali". Njegov je stav bio, naglasio je, svesti takve slučajeve na najmanju moguću mjeru, to mu je i uspijevalo do prije dva dana, "ali sam ipak ušao u prosjek jer sam na jednoj sjednici trojicu zastupnika (HDSSB-a) isključio sa sjednice".

"Ne mislim da smo tu imali nešto posebno, to su bile neke ekscesne situacije koje smo nastojali riješiti kako smo najbolje znali i umjeli. Nisam siguran da smo i mi baš uvijek postupili ispravno, ali morali smo izaći iz tih situacija i izašli smo, hvala Bogu, i završili ovo zasjedanje, po mom mišljenju, uspješno", kazao je Bebić.

Upitan kako ocjenjuje suradnju s Klubom zastupnika HDZ-a, s obzirom na prigovore njegovih stranačkih kolega da ih premalo štiti od oporbenih napada, odgovorio je kako je nastojao biti predsjednik svih zastupnika, vodeći računa o ravnoteži, objektivnosti te bez stranačkog navijanja. "Dobro sam funkcionirao s Klubom HDZ-a, nisam doživio nikakve otvorene primjedbe, a što tko misli, tko će znati. Izvještavao sam svoj klub koliko treba jedan klub biti obaviješten o funkcioniranju sabora kao cjeline", rekao je Bebić.

Upitan je li HDZ namjerno izbjegavao više ovogodišnjih zasjedanja kako bi spriječio sraz predsjednice stranke i vlade Jadranke Kosor s oporbom u Saboru, odgovorio je da to svakako nije bila njegova ideja, te da je to što su sjednice trajale dulje i nisu se sazivale nove posljedica nametnutog ritma zbog usklađivanja zakonodavstva.

"Nije bila nikakva moja namjera da se izbjegne aktualno prijepodne, a nije bilo ni nekih pritisaka oporbe, pokazali su jedno razumijevanje", rekao je Bebić Odbacio je i kritike da Sabor ništa ne odlučuje već samo izglasava odluke koje je donio netko drugi. Bebić je zahvalio novinarima koji izvještavaju o aktivnostima u Saboru. "Moglo je biti više i bolje, ali se može zabilježiti da je u ovom sazivu Sabora praćenje sjednica bilo intenzivnije i hvala vam na tome", poručio je novinarima.

Novinarima su podijeljeni i statistički podaci o pregledu dosadašnjeg rada Sabora u aktualnom 6. sazivu - održane su 23 sjednice u trajanju od 317 radnih dana ili više od 2000 radnih sati, te raspravljeno 1365 točaka dnevnog reda. Doneseno je 757 zakona, od kojih 287 tzv. europskih, od kojih 87 posto po hitnom postupku. Zastupnici su se za riječ javili gotovo 24.000 puta.