c S
Dnevne novosti

Sabor zaključio proljetno zasjedanje

18.07.2011 07:26 ZAGREB, 15. srpnja 2011.Hina, Hrvatski sabor je glasovanjem završio proljetno zasjedanje i 23. sjednicu, a s redovnim radom, nakon ljetne stanke, počet će u drugoj polovini rujna.
Sabor je donio Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i Zakon o prostornom uređenju i gradnji, čime se omogućava legalizacija oko 150.000 nelegalnih građevina u Hrvatskoj, izgrađenih do 21. lipnja ove godine, te se ubrzava postupak izrade prostornih planova i izdavanja lokacijskih dozvola.

Iako su oporbeni klubovi tražili doradu zakonskih prijedloga i treće čitanje, oba su zakona izglasana većinom zastupničkih glasova. Svi građani, koji žele legalizirati svoju nelegalnu nekretninu, zahtjev za to moći će podnijeti do kraja 2012., a prihod od naknade za legalizaciju ravnomjerno će se dijeliti između države i lokalnih jedinica.

Zastupnici su izglasali i Zakon o udomiteljstvu te Zakon o javnoj nabavi, kojim se uklanjaju nepotrebne administrativne zapreke u javnoj nabavi. Donesen je Zakon o procjeni učinaka propisa te je potvrđen Sporazum o osnivanju Međunarodne antikorupcijske akademije kao međunarodne organizacije, koja bi trebala postati centar izvrsnosti u području edukacije na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Izmijenjen je Zakon o prikupljanju podataka po osiguranicima o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja tako da će mirovinska društva ubuduće sama snositi troškove računovodstvenih poslova koje za njih obavlja REGOS (Središnji registar osiguranika). Izmjene je doživio i Zakon o sudskom registru, ubuduće će svi koji žele osnovati novo trgovačko društvo biti obvezni dati izjavu da nemaju dugovanja prema radnicima za plaće.

Potvrđena je Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja kao i Nacionalna politika za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine. Dopunjeni su i izmijenjeni Zakoni o umirovljeničkom fondu, Zakon o kreditnim unijama, Zakon o audiovizualnim djelatnostima, Zakon o elektroničkim komunikacijama, te Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

U drugo čitanje upućene su izmjene i dopune Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, prijedlog novog Kaznenog zakona te prijedlozi Zakona o javnoovršiteljskim pristojbama, Zakona o zaštiti zraka te Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH.

Na prijedlog Vlade, Konačni prijedlog Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora upućen je u treće čitanje. Na kraju zasjedanja predsjednik Sabora Luka Bebić iduću redovnu, 24. sjednicu, najavio je za drugu polovinu rujna.