c S
Dnevne novosti

Libija spremna za razgovore, odbacuje preduvjete

19.07.2011 07:12 TRIPOLI/WASHINGTON/NEW DELHI, 19. srpnja 2011.(Hina/AFP/Reuters), Libijska vlada objavila je u ponedjeljak kasno navečer da se susrela s američkim dužnosnicima te da pozdravlja razgovore no bez postavljanja bilo kakvih preduvjeta, dok istodobno američki dužnosnici inzistiraju na tome da libijski čelnik Moamer Gadafi mora odstupiti s vlasti.
"Podupiremo svaki dijalog, bilo koju mirovnu inicijativu sve dok oni ne odlučuju o sudbini Libije bez nje", rekao je glasnogovornik vlade Ibrahim Musa u Tripoliju.

"Razgovarat ćemo o svemu no ne postavljajte uvjete svojim mirovnim pregovorima. Dopustite da Libija sama odluči o svojoj budućnosti", dodao je Musa.

Dužnosnik američkog State Departmenta kazao je ranije kako su američki dužnosnici prenijeli predstavnicima Moamera Gadafija "jasnu i snažnu poruku" da libijski čelnik mora otići.

U priopćenju medijima, objavljenom u New Delhiju, gdje se trenutačno u posjetu nalazi američka državna tajnica Hillary Clinton, kaže se da je do susreta s predstavnicima Gadafija došlo kako bi se "predala jasna i snažna poruka da je jedini način da se krene naprijed Gadafijevo odstupanje s vlasti".

Dodaje se kako "to nisu bili pregovori, nego je riječ o predaji poruke". Do susreta je došlo u subotu i s američke strane u njemu su sudjelovali pomoćnik državne tajnice Jeff Feltman i još dva američka dužnosnika, kazao je viši američki dužnosnik, koji je odbio reći gdje se odvijao susret i tko je predstavljao Gadafijevu vladu.

Do susreta je došlo nakon što je u petak Washington odlučio i formalno priznati Nacionalno prijelazno vijeće, sa sjedištem u Bengaziju, kao legitimnu prijelaznu libijsku vladu, što je korak koji bi mogao pomoći da pobunjenici dobiju sredstava iz zamrznutih fondova koja su im očajnički potrebna.

Američki dužnosnik kazao je da je do susreta došlo nakon što je Tripoli u više navrata preko svojih emisara postavljao pitanje o američkim pozicijama. Po riječima glasnogovornika libijske vlade susret dviju strana se zbio u Tunisu.