c S
Dnevne novosti

Božinović s podtajnikom UN-a za mirovne operacije Le Royom

19.07.2011 07:16 NEW YORK/ZAGREB, 18. srpnja 2011.(Hina), O sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u međunarodnim mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, kao i mogućnostima za obuku časnika UN-a u Hrvatskoj te opremanju snaga UN-a hrvatskom vojnom opremom, u ponedjeljak su u New Yorku razgovarali ministar obrane Davor Božinović i podtajnik UN-a za mirovne operacije Alain Le Roy.
Božinović je tijekom sastanka podsjetio na dosadašnji značajan angažman pripadnika OSRH u mirovnim misijama UN-a.

Naime trenutno je u sedam misija UN-a diljem svijeta 120 pripadnika OSRH.

Također istaknuo je mogućnosti obuke UN-ovih snaga u Hrvatskoj, ali i mogućnosti opremanja za potrebe UN-ovih operacija hrvatskom vojnom opremom, od kacige, odore i puške sve do oklopnih vozila.

Tom prigodom je ministar Božinović detaljnije upoznao podtajnika Le Roya i njegove suradnike s hrvatskim kapacitetima za obuku, te s proizvodima hrvatske vojne industrije.

Dogovoren je dolazak u Hrvatsku tima stručnjaka UN-a koji bi procijenili mogućnosti održavanja tečajeva za časnike UN-a u hrvatskim obučnim centrima, a očekuje se da bi također tim eksperata izvršio uvid u mogućnosti hrvatske vojne industrije.

U UN-u su posebno naglasili profesionalni angažman hrvatskih vojnika u mirovnim misijama, a istaknuli su UN-ovu misiju na Golanskoj visoravni u kojoj je 95 hrvatskih vojnika, gdje je stanje na terenu, nakon posljednjih događaja u Siriji, trenutno izuzetno složeno.

Božinović i Le Roy razgovarali su i o stanju u regiji jugoistočne Europe, ali i aktualnom formiranju nove misije UN-a koja se priprema nakon osamostaljivanja Južnog Sudana, obzirom da trenutno u UN misiji u Sudanu sudjeluju četiri časnika OSRH.

Od 1999. do danas je u 17 različitih mirovnih misija UN-a sudjelovalo više od 1200 pripadnika Oružanih snaga RH.