c S
Dnevne novosti

Sabor: Ispitano 20 kandidata za povjerenstvo o sprečavanju sukoba interesa

19.07.2011 07:22 ZAGREB, 18. srpnja 2011.(Hina), Članovi saborskog Odbora izbor, imenovanja i upravne poslove obavili su razgovor s 19 od 20 kandidata koji udovoljavaju uvjetima iz natječaja za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

To je drugi natječaj za članove tog povjerenstva pošto na prvom glasovanju u lipnju nitko od 10 kandidata koji su ispunjavali uvjete nije dobio potrebnih 77 glasova saborskih zastupnika. Na ponovljeni natječaj za pet članova Povjerenstva na mandat od pet godina, koji je završio 5. srpnja javilo se 20 kandidata od kojih jedan nije pristupio današnjem ispitivanju zbog navodne bolesti.

Na temelju današnjeg razgovora i sigurnosne provjere koja će uslijediti Odbor će formirati konačnu listu kandidata koja će biti na jesen upućena na glasovanje u Sabor, najavila je predsjednica Odbora Nevenka Majdenić. Izrazila je nadu da će ovaj put za članove Povjerenstva glasovati i oporba koja je kako je ranije rečeno, odlučila bojkotirati izbor povjerenstva nezadovoljna što se članovi ne biraju dvotrećinskom većinom i što prema novom zakonu trebaju staviti na uvid svoje bankovne račune.

Među 20 kandidata prijavljenih na natječaj su Siniša Andrijanić, Davorka Budimir, Mile Ćulumović, Irena Čupić, Diana Dulibić-Vlahov, Mirela Fadljević, Zoran Gašpar, Jozo Jelavić, Rajko Kneklin, Jadranka Kolarević, Željka Kulenović, Sanja Lozančić, Ivan Matleković, Dubravko Oguić, Lovre Pejković, Silvio Ratković, Dora Rešetar, Stipe Vranjković, Saša Žebić i Željka Žokalj.

Većina kandidata zaposlena je u državnoj upravi no ima i odvjetnika, privatnih poduzetnika, politologa, te dvoje nezaposlenih osoba. U svojim odgovorima na pitanja članova Odbora kandidati su isticali da je Hrvatskoj nužan Zakon o sprječavanju sukoba interesa zbog sprječavanja zlouporabe javnih ovlasti, kao i važnost postojanja jednog nepristranog tijela koje će kontrolirati postupaju li državni dužnosnici u javnom interesu.

Također isticali su među ostalim svoju spremnost da prijave svaki slučaj sukoba interesa te pozivali se na svoju odgovornost moral i poštenje u poštivanju Zakona. Aludirajući na stav SDP-a koji je odlučio bojkotirati izbor članova povjerenstva česta pitanja Josipa Salapića (HDZ) kandidatima bilo je očekuju li da za njih glasuju i oporbene stranke, kao i pitanje smatraju li kandidati da u povjerenstvo trebaju biti birani dvotrećinskom većinom.

Svi kojima su ta pitanja bila upućena odgovarali su kako očekuju da ih podrže sve stranke jer je važno da se Zakon o sprječavanju sukoba interesa što prije provodi, kao i to da za njihovo izglasavanje nije potrebna dvotrećinska većina jer se ne radi o tako važnom pitanju za koje je potrebno da dobije toliku potporu.