c S
Dnevne novosti

Bošnjaković sudjelovao na sastanku ministara pravosuđa EU-a

20.07.2011 07:16 ZAGREB/SOPOT, 19. srpnja 2011.(Hina), Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudjelovao je u ponedjeljak i utorak na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije na kojemu je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.
Na sastanku se u području pravosuđa raspravljalo o zajedničkim aktivnostima na razini Europske unije u području potpore žrtvama zločina te o mogućnostima daljnjeg razvoja europskog građanskog prava kao instrumenta razvoja unutarnjeg tržišta Europske unije.

Države članice suglasile su se o potrebi poduzimanja daljnjih koraka u cilju zaštitu žrtava kaznenih djela te su u tom pogledu podržale žurno usvajanje Europskog zaštitnog naloga.

Svrha navedenog instrumenta jest da se zaštitne mjere (npr. zabrana približavanja žrtvi nasilja), izrečene u korist određene osobe u jednoj državi članici Europske unije, priznaju i provedu i u ostalim državama članicama.

Europska komisija predložila je donošenje Uredbe o međusobnom priznavanju zaštitnih mjera u građanskim stvarima.

Također se raspravljalo o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja ugovornog prava, a u cilju jačanja zajedničkog tržišta.

S obzirom na postojanje velikih razlika u nacionalnim sustavima u vezi s reguliranjem materijalnih pravila ugovornog prava, države članice su od Europske komisije zatražile da se prije finaliziranja završnog teksta dokumenta izradi temeljita analiza mogućih pozitivnih i negativnih učinaka takve inicijative.

Sastanak je bio prigoda i za brojne bilateralne kontakte ministra Bošnjakovića s ministrima pravosuđa država članica EU, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se također ističe da je poljsko predsjedništvo Europskom unijom tijekom sastanka posluživalo hrvatska vina kao poseban znak pažnje završetku hrvatskih pristupnih pregovora.