c S
Dnevne novosti

Pristupni ugovor spreman za potpisivanje početkom prosinca

20.07.2011 07:24 BRUXELLES, 19. srpnja 2011.Hina, U Vijeću Europske unije intenzivno se radi na izradi hrvatskog pristupnog ugovora, koji bi trebao biti spreman za potpisivanje najkasnije početkom prosinca, doznaje se u utorak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.
Radna skupina koja priprema nacrt ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji intenzivno radi i do odlaska na odmor, do kraja ovoga mjeseca, sastaje se dvaput tjedno.

Konačni tekst nacrta ugovora na engleskom jeziku trebao bi biti dovršen početkom rujna, nakon toga nacrt ugovora trebaju odobriti veleposlanici zemalja članica (COREPER) i onda počinje posao na prevođenju ugovora s engleskog na sve službene jezike EU-a.

Nacrt ugovora na svim službenim jezicima trebao bi biti gotovo do početka studenoga i tada se upućuje u Europski parlament koji treba dati svoj pristanak na ugovor o pristupanju.

Postupak u Europskom parlamentu trebao bi biti dovršen do početka prosinca ili u zadnjem tjednu studenoga i nakon toga ugovor je spreman za potpisivanje.

Za sada još nije određen točan datum i mjesto potpisivanja ugovora. Istodobno se vode razgovori i o monitoringu, koji traje od završetka pregovora 30. lipnja ove godine do ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine.

Prvi dokument koji će Komisija objaviti bit će redovito izvješće o napretku, što se očekuje 12. listopada ove godine. Godinu poslije, u jesen 2012. Komisija će objaviti Sveobuhvatno izvješće o monitoringu.

Za tri poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Sloboda, pravda i sigurnost - Komisija će podnositi izvješće svakih šest mjeseci. Nakon potpisivanja pristupnog ugovora u radu europskih institucija sudjelovat će i hrvatski predstavnici kao promatrači.

U Europskom parlamentu Hrvatska će imati 12 zastupnika, koji će kao promatrači moći sudjelovati u raspravama, ali ne glasovati. Hrvatska će, između ostaloga, trebati poslati svoje predstavnike i u većinu radnih skupina u Vijeću Europske unije, ali do ulaska u članstvo neće imati predstavnike u radnoj skupini za proširenje i u radnoj skupini za zapadni Balkan.

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora trebat će pojačati i stalno hrvatsko predstavništvo pri Europskoj uniji, koje sada broji između 60 i 70 ljudi. Zemlje članice koje su po broju stanovnika slične Hrvatskoj imaju od sto do 120 ljudi u svojim stalnim predstavništvima.