c S
Dnevne novosti

Ministar Fuchs u Poljskoj s ministrima znanosti EU-a

22.07.2011 07:14 ZAGREB/SOPOT, 21. srpnja 2011.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs sudjelovao je na neslužbenom skupu ministara znanosti zemalja Europske unije (EU) u Sopotu, u Poljskoj, 20. i 21. srpnja na kojem su razgovarali o razvoju europskog istraživačkog prostora i programu 'Horizon 2020', budućem zajedničkom europskom programu za poticanje znanosti i inovacija od 2014. do 2020. čiji će proračun biti povećan čak 46 posto.
Po riječima povjerenice Europske komisije za znanost, istraživanje i inovacije Marie Geoghegan-Quinn, novi će program poslužiti kao glavni instrument za ostvarenje cilja inovacijske strategije EU-a.

"S obzirom na to da je strateški cilj EU-a postizanje ulaganja u istraživanje i razvoj na razini tri posto BDP-a do 2020., proračun programa 'Horizon 2020' bit će povećan čak 46 posto u odnosu prema sadašnjemu, 7. okvirnom programu za istraživanje i razvoj EU-a u kojem Hrvatska sudjeluje od 2007. godine", priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Na skupu se raspravljalo i o prijedlogu 12 novih zemalja članica EU-a kojim bi se pojednostavnile administrativne procedure novog programa te postigla jača sinergija sa strukturnim fondovima EU-a.

Takvim se promjenama žele razviti kapaciteti za podjednaki razvoj znanstvenih sustava diljem Europe. Ministar Fuchs sastao se s poljskom ministricom znanosti i visokog obrazovanja Barbarom Kudryckom, te su se dogovorili o jačanju suradnje u znanosti i visokom obrazovanju.

Ministar Fuchs i ministrica Kudrycka složili su se s pripremom programa suradnje za sljedeće četverogodišnje razdoblje, gdje će posebno biti istaknute pripreme zajedničkih nastupa u odnosu prema novom europskom programu 'Horizon 2020' te prijenos iskustava u korištenju strukturnih fondova EU-a za istraživanja i inovacije, stoji, uz ostalo, u priopćenju.