c S
Dnevne novosti

GONG: rad Vlade u 2010. nedovoljno transparentan

22.07.2011 07:18 ZAGREB, 21. srpnja 2011.(Hina), Vlada se ni u 2010. godini nije držala načela transparentnosti rada, a dio novca iz proračunskih zaliha dodjeljivala je bez jasnih kriterija i to lokalnim jedinicama u kojima su na vlasti HDZ ili njegovi partneri, stoji u Izvještaju GONG-a o transparentnosti rada Vlade RH u 2010. godini, predstavljenom na konferenciji za novinare.
Nema značajnih pozitivnih promjena u transparentnosti rada vlade u odnosu na prethodne godine, a jedan od ključnih problema i dalje je nedostatak jasnih kriterija dodjele sredstava iz proračunske zalihe, ističu u GONG-u.Tako je 2010. od ukupno 24 jedinice lokalne samouprave kojima je dodijeljen novac, u gotovo svima na vlasti HDZ ili njegovi koalicijski partneri, osim u Puli gdje su na vlasti IDS i SDP te u Punitovcima gdje je na vlasti nezavisna lista, kazao je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

Također, od ukupno 133 općina, gradova i županija koje su primile pomoć iz proračunskih zaliha u razdoblju od 2007. do 2010. godine u velikoj su većini na vlasti stranke vladajuće koalicije s nacionalne razine. Iako je količina sredstava iz proračunskih zaliha koje je vlada dodijelila po svojim rješenjima različitim subjektima znatno smanjena od 2007., kad je ukupni iznos bio preko 300 milijuna kuna, na 63 milijuna u 2010., lani je općinama, gradovima i županijama dodijeljeno gotovo 2,5 milijuna kuna više nego godinu ranije.

U GONG-u pretpostavljaju da su ta sredstva dodijeljena na zatvorenim sjednicama Vlade jer njihova dodjela nije bila spomenuta ni u dnevnom redu ni u priopćenjima sa sjednica. Zatvorene sjednice Vlade i dalje su pravilo, a ne iznimka, pa je njihov udio u 2009. godini bio 43,93 posto, a u 2010. 45,37 posto. Kriteriji za zatvaranje sjednica i dalje nisu jasni, ističu u GONG-u, a nastavlja se i praksa neobjavljivanja dnevnog reda sjednica, tako da nije moguće provjeriti autentičnost naknadnih priopćenja.

GONG je za potrebe svog Izvještaja anketirao i deset novinara koji prate rad Vlade pa je na pitanje kako ocjenjuju transparentnost rada vlade tijekom 2010. godine šest novinara odgovorilo da je taj rad nekad bio transparentan, a nekad ne, dvoje je ocijenilo da uglavnom nije bio transparentan, jedan da uopće nije bio transparentan, dok niti jedan novinar nije odgovorio da je rad vlade u potpunosti ili uglavnom transparentan.

Devet novinara izjasnilo se da vlada nije davala informacije novinarima "pod jednakim uvjetima", a jedan to ne može ocijeniti.Na upit od kojih su ministara najlakše dobivali informacije novinari su naveli Dražena Bošnjakovića, Đuru Popijača i Gordana Jandrokovića, a trojica od kojih su najteže dobivali informacije u prošloj godini su Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Davorin Mlakar.

Član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek zaključuje kako naši ministri i vlada uopće ne shvaćaju potrebu da civilno društvo dobiju kao partnera u izvršenju svojih funkcija."Oni imaju jedno 'nemoderno' shvaćanje da onaj tko je na vlasti ima pravo nagraditi sebe i svoje klijente ili partnere", smatra Zakošek.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska kao društvo i država zaostaje za praksom dobrog upravljanja koja se u zadnjih 10-15 godina naročito dobro uspostavila u razvijenim demokracijama, a znači otvorenost u radu i podrazumijeva da su informacije o odlukama lako i izravno dostupne onima na koje će se odnositi.