c S
Dnevne novosti

Odluke sa sjednice Vlade

22.07.2011 07:24 ZAGREB, 21. srpnja 2011.(Hina), Hrvatska vlada je na je sjednici donijela dopunu Uredbe o osnivanju Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, a kojom se proširuju djelatnosti te agencije, pa tako može obavljati poslove koji se odnose na certifikaciju eksplozivnih tvari i certifikaciju sustava upravljanja. Agencija će iznos kredita koristiti za održavanje tekuće likvidnosti.
Kako je priopćio vladin Ureda za odnose s javnošću, dana je suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom za odgodu roka vraćanja kratkoročnog revolving kredita u ukupnom iznosu od 4.092.769,44 eura u kunskoj protuvrijednosti, za naredno razdoblje do 21. srpnja 2012., odobrenog kod Erste&Steiermärkische bank d.d. u Rijeci temeljem Ugovora o kreditu od 15. srpnja 2009. i Aneksa Ugovora od 16. srpnja 2010.

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu. Naime, odlukom Vlade od 19. travnja 2007. osnovano je Nacionalno vijeće za zaštitu na radu kojom su imenovani članovi Vijeća na razdoblje od četiri godine. Budući da je istekao mandat Nacionalnom vijeću, a sukladno Zakonu o zaštiti na radu, bilo je potrebno da Vlada donese novu odluku.

Donesena je Odluka o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za olakšice, sukladno članku 37. stavku 1. i članku 141. Zakona o zračnom prometu. Povjerenstvo se osniva u cilju pojednostavnjivanja postupaka i dokumentacije vezano za kretanje zrakoplova, posade, putnika i njihove prtljage, tereta, pošte i zrakoplovnih zaliha. Dopunjena je Odluka o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za zaštitu civilnog zračnog prometa.

Sukladno Odluci o visini naknade članovima povjerenstava, vijeća, savjeta, radnih skupina i drugih sličnih tijela, ovom dopunom određeno je da predsjednik i članovi Povjerenstva koji su zaposlenici središnjih tijela državne uprave za rad/članstvo u Povjerenstvu ne mogu primati naknadu, a za tajnika i članove Povjerenstva koji nisu zaposlenici središnjih tijela državne uprave za rad/članstvo u Povjerenstvu utvrđuje se mjesečna neto naknada u iznosu od 1.100,00 kuna.

Izmijenjena je Odluka o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom kojom predsjednik, članovi i tajnik Povjerenstva koji su zaposlenici središnjih tijela državne uprave za rad/članstvo u Povjerenstvu ne mogu primati naknadu, a za članove Povjerenstva koji nisu zaposlenici središnjih tijela državne uprave utvrđuje se mjesečna neto naknada u iznosu od 750,00 kuna.

Izmijenjena je i Odluka o osnivanju Povjerenstva za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu kojom predsjednik, članovi i tajnik Povjerenstva koji su zaposlenici središnjih tijela državne uprave za rad/članstvo u Povjerenstvu ne mogu primati naknadu. Za predsjednika Povjerenstva, ako nije zaposlenik središnjeg tijela državne uprave, određuje se naknada u iznosu od 1.000,00 kuna, a članove Povjerenstva u iznosu od 750,00 kuna.

Donesena je Odluka o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra luke posebne namjene-brodogradilišne luke na dijelu k.o. Korčula, Korčula. Odlukom se koncesija dodjeljuje društvu Leda d.o.o. iz Korčule na rok od 30 godina. Površina pomorskog dobra koje se daje u koncesiju iznosi 78.016 m2, a ovlaštenik koncesije dužan je u pomorsko dobro uložiti 135.166.500,00 kuna.

Isto tako, donesena je Odluka o koncesiji u svrhu posebne upotrebe pomorskog dobra radi izgradnje i korištenja podmorskog prijelaza naftovoda otok Krk-kopno, na području Grada Kraljevice i Općine Omišalj. Na temelju zahtjeva trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. iz Zagreba, navedenom društvu daje se koncesija, u skladu s pravomoćnom lokacijskom dozvolom izdanom od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ukupna površina koja se daje u koncesiju iznosi 8.417 metara kvadratnih, a koncesija se daje na rok od 30 godina.

Donesena je Odluka o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene-luke nautičkog turizma u uvali Luke na dijelu k.o. Tisno. Koncesija se daje na vremensko razdoblje od 30 godina. Za korištenje pomorskog dobra društvo Agram Kaptol d.o.o., Zagreb, kao ovlaštenik koncesije, plaćat će davatelju koncesije godišnju naknadu u iznosu od 7,00 kuna po metru kvadratnom zauzete površine, odnosno 443.415,00 kuna godišnje u jednom obroku, te 7,5% od ukupnog godišnjeg prihoda luke.

Dana je suglasnost na Izmjene Statuta Agencije za obalni linijski pomorski promet, koje se donose radi usklađivanja s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o koncesijama, te se produžuje rok donošenja financijskog plana Agencije. Vlada RH prihvaća pokroviteljstvo Šeste bijenalne međunarodne konferencije o vodama (6th GEF Biennial International Water Conference-IWC6), u organizaciji GEF-Global Environment Facillity, koja će se održati u Dubrovniku, od 15. do 20. listopada 2011.

Ovlašćuje se ministar pravosuđa da, u ime Vlade RH, na sjednici skupštine trgovačkog društva "Lipovica" d.o.o. prihvati: izvješće Nadzornog odbora (NO) o poslovanju tog društva u 2010., izvješće Uprave o poslovanju i izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvješća za 2010., prijedlog odluke o pokriću ostvarenog gubitka po završnom računu za 2010., prijedlog o imenovanju revizorske tvrtke za reviziju društva u 2011., davanje razrješnice članovima NO za vođenje društva u 2010. i prijedlog odluke o dopuni članka 6. Izjave o osnivanju.

Na teret posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. odobrava se Hrvatskom savezu gluhih i nagluhih iznos od 30.000,00 kuna, za financijsku potporu podmirenja troškova sudjelovanja predstavnika Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih na generalnoj skupštini i XVI. Svjetskom kongresu Svjetske federacije gluhih pod nazivom "Globalna renesansa gluhih", koji će se održati u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, od 16. do 24. srpnja 2011.

Prihvaćeno je izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2011., za lipanj 2011. godine, navodi se u priopćenju.