c S
Dnevne novosti

USKOK: korupcija na splitskom Općinskom sudu

25.07.2011 07:24 ZAGREB, 23. srpnja 2011.(Hina), Zbog sumnje u korupciju na splitskom Općinskom sudu USKOK je pokrenuo istragu protiv zapisničarke, ovršitelja i zemljišno-knjižne referentice koji su navodno primali mito kako bi ubrzali ili odugovlačili ovršne postupke, uništavali službenu dokumentaciju i pronalazili kupce prije donošenja rješenja o prodaji nekretnina u ovršnim postupcima i na zakazanim dražbenim ročištima.
Istraga je pokrenuta i protiv deset osoba, građana koje se tereti da su novcem i drugim poklonima podmićivali sudske službenike za koje je USKOK zatražio jednomjesečni istražni zatvor o čemu će sutra odlučiti sudac istrage splitskog Županijskog suda.

Kako je objavljeno na internetskim stranicama USKOK-a, sumnja se da su prvookrivljena 44-godišnja zapisničarka suca ovrhe i drugookrivljeni 45-godišnji ovršitelj spitskog suda unazad dvije godine, to jest od sredine 2009. do uhićenja od više ljudi i u više navrata primili mito, a zauzvrat su u njihovu korist zlorabili položaj i ovlasti.

Trećeokrivljenu 39-godišnju referenticu Odjela za zemljišne knjige splitskog suda tereti se da je od kraja veljače ove godine u više navrata žurno rješavala prijedloge za uknjižbe trgovačkih društava i provodila upise nekretnina u zemljišne knjige za što je primila razne poklone.

Troje sudskih službenika sumnjiči se za primanje mita, krivotvorenja službenih isprava te zlouporabe položaja i ovlasti, dok se ostale tereti za davanje mita te poticanje i pomaganje u zlouporabama.

Osim za troje zaposlenika suda, USKOK predlaže zatvor i za 46-godišnjaka. Neki mediji nagađaju da je riječ o suvlasnika jednog poznatog splitskog kafića.